вторник, 10 август 2021 г.

Жечо Станков за БГ енергетиката: Обезкръвяваме бизнеса с високите цени - дете ли я управлява?

 

Такива цени в България не е имало никога, сякаш зад пулта на енергетиката едно дете натиска бутоните произволно, пише Флагман бг

- Г-н Станков, Вие сте бивш зам.-министър на енергетиката и притежавате солидна експертиза в тази област. На какво, според Вас, се дължи драстичното увеличение на цената за електроенергията за бизнеса?

- Увеличението е почти 2,5 пъти. Днес има часове, в които цената е 400 лв. на мегават или 0,40 лв. на киловат чиста енергия. Нормалната цена винаги е била в рамките на около 150 лв. за мегават.

При този скок изглежда, че служебното правителство в лицето на Министерството на енергетиката не може да се справи със ситуацията. Не може да работи за една балансирана система. Има мощности, които не работят.

Както за всеки един продукт, така и за електроенергията цената се определя от търсенето и предлагането. В момента се вижда, че заради високите температури търсенето е изключително високо, респективно би трябвало държавата да отговори на това търсене.

Предвид факта, че именно тя държи голяма част от мощностите в България, би следвало те да се стартират и да създаде и предлагането.

Когато имаш търсене и предлагане в нормални граници, то и цената е нормална. Когато обаче оставиш търсенето да е много по-високо, отколкото предлагането, цената експлодира, както в момента.

- Откъде идва проблемът с по-ниските цени на износа на енергия от тези, които плаща българският бизнес?

- На местно ниво всяка държава определя сама таксите, респективно енергията е с различни цени. Абсолютната стойност на енергията е една и съща на борсите и се определя от тях. Около България, включително и тук цените са най-високи.


Това показва, че не осигуряване достатъчно количество енергия за търсенето в региона. И когато се случва това, започват да прозират интереси, че се прави умишлено, за да може някой да си продава скъпо електроенергията, а част от държавните централи да не работят и да не могат да реализират приходи.

От гледна точка на цената в другите държави там е по същия начин – търсенето и предлагането определят финалната цена.

Ако там работят достатъчно мощности и отговарят на търсенето, цената е нормална. В противен случай търговците започват да се борят, за да могат да осигурят енергия без значение на каква цена само и само да не останат без такава. Тогава вече цената експлодира.

- Какво трябва да се направи в спешен порядък за решаването на проблема?

- Най-бързо трябва да се осигури от държавата достатъчно производство на енергия, защото по-голяма част от мощностите в момента са изключени.

Трябва да се осигури еквивалент на търсенето и цената ще влезе в нормални граници. Хотелиерите от Черноморието и енергоемкият бизнес постоянно следят цената на електроенергията.

Притеснявам се какво ще стане с по-малките потребители – офиси, фризьорски салони, баничарници, които като си получат сметката за ток в края на август, може да се окаже, че целият месец са работили на загуба, защото не са калкулирали този 2,5 пъти по-голям разход за енергия.

В момента от моя гледна точка изглежда, че държавата е оставила едно малко дете зад пулта на държавната енергетика, което натиска бутончетата произволно и въобще не знае какво прави. Ако тук трябва да се използва метафора.

Съвсем спокойно от 400 лв. цената може да падне наполовина, ако държавата осигури съответната енергия, която се търси. Ако отидете в хлебарницата и няма хляб, ще сте готови да платите и 10 лв. за един хляб, ако сте сигурни, че няма откъде другаде да си го вземете. Така изглежда и пазарът на енергия в момента.

В момента, в който търговците виждат, че има недостиг, започват да дават бомбастични цени и да предлагат на своите клиенти цената от борсата с надценка.

По този начин рискът се носи изцяло от гражданите и бизнеса. Така цената пълзи нагоре, бизнесът страда, търговците не носят никакъв финансов риск за търговията на ток, защото те казват: „ако купим тока на 10 лв., слагаме отгоре фиксирана надценка „Х“. Днес можем да го купим за 10 лв., а утре за 400 лв.“ Те си гарантират надценката, а оттам нататък рискът се носи изцяло от потребителя.

Стигна се до момента, в който най-големите енергоемки предприятия започнаха да спират производствата, защото не им излиза сметката да произвеждат цялата продукция, за която са поели ангажимент към чуждестранните си партньори. Респективно служителите им от поточните линии спират да работят и да им се плаща. Така се получава един домино ефект.

Затова и големите работодатели, и по-малките започнаха да пишат отворени писма към служебния премиер и медиите, за да се вземе отношение по въпроса. Ако това продължи още седмица, ще се наложи десетки хиляди служители от енергоемките предприятия да бъдат разпускани в неплатен отпуск. Това е пагубно за индустрията.

- Служебният премиер и двете големи работодателски организации провеждат среща по тази критична тема. Според Вас, някой трябва ли да понесе отговорност за създадената ситуация?

- Винаги съм казвал, че отговорност на когото и да е на държавна длъжност може да му търси народът, не мога да го правя аз. Ако прекалено много се политизира един въпрос, започва да се изкривява и гражданите остават с грешно впечатление.

Моята цел винаги е била с каквото мога да бъда от помощ – и на регионалните власти, и на бизнеса, и на гражданите.

В момента общините страдат заради кризата с коронавируса заради всички такси, които намаляха през времето, сега като дойде сметката за енергия, това означава огромно количество от парите и данъците на хората да отидат към търговците и производителите на енергия.

Гражданите и бизнесът имат право да търсят отговорност.

Още в рамките на днешния ден трябва да се постигне разбирателство по какъв начин да се задържи държавната енергетика и да не бъде оставена на автопилот.

В момента е видимо, че юздите са изтървани и ситуацията е безконтролна. Това води до хаос. Дали той е умишлено предизвикан, или не – времето ще покаже. Истината е, че обезкръвяваме малкия и среден бизнес, енергоемкия бизнес и местните власти.

В годините създадохме енергийната борса, за да може да се търгува с енергията прозрачно. Като се погледне назад във времето, е видно, че такива цени на енергията в България не е имало никога. Не знам какво се случи за няколко седмици, но счупиха цялата система.

Новините от днес и със задна дата