петък, 27 август 2021 г.

Талибаните забраняват музиката в Афганистан

  

Талибаните ще забранят музиката на обществени места в Афганистан, защото това противоречи на основните принципи на исляма. Това съобщи в интервю за "Ню Йорк Таймс" официалният говорител Забихула Муджахид. 

"Музиката е забранена в исляма", обясни той и изрази надежда, че на талибаните няма да се наложи да упражняват натиск, за да убедят населението да не прави такива неща.

На въпроса за бъдещето на правата на жените в афганистанското общество Муджахид заяви, че в дългосрочен план те ще могат да се върнат към ежедневните си дейности.

Действащият говорител на групата увери, че афганистанците, които се опитват да напуснат страната с паспорти и визи, ще могат свободно да влизат на летището.

Той също така гарантира безопасността на всички преводачи и други, които преди това са били наети от американската армия, отбелязвайки, че талибаните са разочаровани от усилията на САЩ да евакуират афганистанските граждани.

"Те не трябва да се намесват в делата на страната ни и да ни лишават от човешки ресурси: лекари, преподаватели и други хора, от които имаме нужда тук", завърши Муджахид и добави, че в САЩ всички тези хора ще работят като миячи на чинии или готвачи, което според неговото мнение, е нечовешко.

Евакуациите на чуждестранни граждани и афганистанци в риск навлизат в заключителна фаза след двойния самоубийствен атентат в близост до летището в Кабул. По последни данни жертвите са около 90, сред които 72 цивилни жители и 13 американски военни. Над 150 са ранените.

 Целта на всички чуждестранни сили е да евакуират своите граждани и служители в посолствата в Кабул до 30 август, съобщиха от НАТО. Около 1500 американци и 400 британци все още не са напуснали Афганистан. 200 са останалите германски граждани. Ускорено е извеждането от страната на цивилни жители след атаката в Кабул. Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че е в ход последната фаза на евакуациите и повече хора няма да бъдат повиквани на летището. Френската операция се очакваше да приключи до края на деня, но не е изключено да бъде удължена. Испания е завършила евакуацията на своите служители в Афганистан, според публикация в "Ел Паис".

Новините от днес и със задна дата