петък, 13 август 2021 г.

Бетономорие: Пясъкът изчезна от емблематичен наш плаж, гледката е кошмарна ВИДЕО

Един от емблематичните плажове по Черноморието е пред сериозна заплаха. Пясъчната ивица "Журналист" е на път да изчезне, след като частен инвеститор е направил реконструкция, съобщава Нова тв. Във водата са изсипани тонове камъни, а плажът буквално изчезва. 

Само допреди няколко месеца е бил двойно по-голям.

„От март месец наблюдаваме, че ивицата намалява. Плажът се превърна в грозна гледка. Установено е, че циментовите съоръжения са допринесли за разрухата на плажа”, каза Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ.
 

В района са направени редица проверки от Института по океанология, които констатират човешка намеса. "Този процес е започнал от 2011 г., когато постепенно е започнало изграждането на брегозащитни конструкции, които изпълняват пясъкозадъжраща роля", каза директорът на института по Океанология към БАН доц. Николай Вълчев.

Последната проверка е установила, че съоръженията имат катастрофален ефект за плажната ивица. "В момента поради кумулативния ефект на тези два съоръжения и третото, което е построено през 2020-2021г. от март и което има катастрофален ефект по отношение на задържане на надлъжно бреговия седиментен транспорт или неговото отклоняване, недостигат седименти до плажа", посочи още Вълчев.


От Басейнова дирекция съобщиха за Нова, че предстои извършване на проверка от всички институции на 12 август, която ще покаже дали съоръженията във водата са изградени законно и какво е влиянието им върху плажната ивица.

"Ще си търсим правата по всички законово допустими институции, форми, техники и технологии", каза доц. Георги Калагларски - член на УС на Съюз на българските журналисти.

Дотогава от Международния дом на журналиста се надяват малкото останало кътче за почивка да не изчезне напълно.

Новините от днес и със задна дата