събота, 14 август 2021 г.

Едностранната „истина“ за полицейското насилие

  

Истинска „буря“ от негодувание се надигна в социалните мрежи след като вчера тандемът Бойко Рашков-Николай Хаджигенов пусна в комисията на последния кадри от полицейско насилие под колоните на сградата на Министерски съвет в нощта на 10 юли 2020 година по време на „масовите протести“, пише breaking.bg.

Хаджигенов обясни, че в качеството си на наказателен адвокат е търсил тези записи, но месеци наред не ги е намирал. Заедно със служебния вътрешен министър Бойко Рашков накрая обаче успели да ги открият в „чекмедже в СДВР“. Искал ги от НСО, но първоначално не му ги дали.

Въпросът какво прави Хаджигенов в МВР, за да рови за записи е чисто риторичен. Той е недосегаем. Но затова по-долу.

Адвокатът и сталиниста Бойко Рашков, който незнайно защо още е вътрешен министър, ни правят поредната манипулация като показват истината, но не цялата. Като „масовите подслушвания на опозиционни лидери и протестиращи“ за които адвокатът-протестър се репчеше в БНТ, но истината се оказа доста по-различна. До момента няма нито едно доказателство, че са подслушвани политици от опозицията.

Такава е и историята с побоя над протестиращи на 10 юли, от които Рашков-Хаджигенов правят политическа пропаганда.

Да, побоят над задържани е факт. Но…Хаджигенов пропуска удобно факта, че именно след публикуването в социалните мрежи на такива записи в деня след протеста и сблъсъците пред Министерски съвет, в МВР започна вътрешна проверка на действията на униформените служители от Специализирани полицейски сили-СПС на Столичната дирекция на вътрешните работи. Заповед за това издава директорът на СДВР по разпореждане на тогавашния вътрешен министър Младен Маринов. Той подава оставка на 24 юли.

Новият вътрешен министър Христо Терзийски коментира, че са установени 7 души, потърпевши от действията на полицаите в нощта на 10 юли.

Вътрешната проверка на МВР установява, че четирима полицаи са виновни за екцесиите и побоя над арестувани демонстранти. От четиримата един е инспектор и ръководител на група, другите трима редови полицаи. Тяхната вина е доказана именно от тези записи, които показва сега адвокатът протестър. Те са получени в МВР след надлежно искане до НСО. Записите не са крити, те са в материалите на вътрешната проверка.

На четиримата  полицаи са наложени тежки дисциплинарни наказания. Инспекторът е със забрана за повишаване в длъжност от една до три години, а редовите полицаи с предупреждение за уволнение по Закона за МВР. Явно тандемът Рашков-Хаджигенов не е успял да намери тези заповеди за наказание в архива на МВР, а само дисковете със записи.

Нещо повече. Въпросните кадри, за които адвокатът популист твърди, че били скрити и само благодарение на него са намерени, са показвани в… Софийския административен съд, където четиримата полицаи обжалвали наказанията си. Съдът обаче ги е потвърдил. 

Хаджигенов-Рашков пропуснаха да кажат, че всички събрани материали от вътрешната проверка на МВР за действията на полицаите на 10 юли 2020 година са предадени на Софийска районна прокуратура. В материалите са и въпросните записи. И нищо не е крито.


Сега за действията на Хаджигенов. Самият той призна вчера, че е търсил тези записи като наказателен адвокат. Вероятно е обещал на пострадали да ги защитава пред съда по дела за полицейско насилие. Но….странно, една година след въпросните събития такива дела…няма. Единствено представящия се за журналист към западни издания Димитър Кенаров съди МВР за насилие над него. А въпросните пострадали, към 7 души, не. Защо ли ?

МВР обявява резултатите от вътрешната проверка за действията на полицаите на 27 юли 2020 година.

В съобщението се казва, че за да се гарантират правата на всички заинтересовани страни и за да бъде проверката обективна е било предложено на протестиращите да се явят пред вътрешната комисия, но те са отказали.

Явно Хаджигенов използва Народното събрание и създадената специално за него комисия за лични цели в битието си на адвокат, а не за документиране на истината. Следват някои неудобни въпроси.

1. Като какъв адвокатът-протестър се подвизава в МВР и рови там в издирване на записи ?

2. По негова ли поръчка Рашков е наредил на Дирекция „Вътрешна сигурност“ да притиска полицаи от СДВР, участвали в охраната на протестите от миналата година ?

3.Вярно ли е, че хора от „Вътрешна сигурност“  са ровили кадровите досиета на полицаите от СПС ?

4.Каква информация те са събрали в кадровите досиета и къде и на кого ще бъде предадена тя ?

5. Нормално ли е адвокат, макар и депутат, да събира такава информация в МВР и каква е гаранцията, че тя няма да се използва за други цели по-късно ?

6. Имат ли връзка заплахите на протестиращите от миналата година към униформените, че като дойдат на власт ще си разчистят сметките с тях и сегашните действия на Рашков-Хаджигенов ?

7. Ще потърси ли комисията на адвоката от мутрите, който бе основен организатор на протестите, на нападенията над полицаите с камъни, коктейли „Молотов“, шишета с урина, метални прътове, умряла риба, яйца, домати, пиротехника и дори взривни вещества, информация от прокуратурата докъде е стигнало разследването за побоя под колоните на Министерски съвет ?

8. Има ли разследвания в прокуратурата за нападенията над полицаи, над 50 пострадали униформени служители по време на метежите през лятото и есента на 2020 година ? Има ли обвиняеми за тях ?

9. Има ли разследвания в Специализираната прокуратура срещу Николай Хаджигенов, Велислав Минеков и Арман Бабикян като организатори на въпросните метежи под името „Отровно трио“ ? И ако-да, защо теза хора не са предадени на съд ?

10. Или въпросното „трио“ е недосегаемо за закона защото единият е министър, а останалите двама депутати ?

11. Може ли Хаджигенов да е председател на тази комисия, след като бе главен организатор на протестите от миналото лято и е „страна“ ?

Българите избраха от криза да се вкарат в супер криза

Новините от днес и със задна дата