сряда, 25 август 2021 г.

Ултиматум от заведенията и готовност за бойкот на министерска заповед

 

Собствениците на заведения настояха здравният министър да им разреши да работят на пълен капацитет, в противен случай предупредиха, че ще бойкотират заповедта с ограничителните мерки, наложени в края на миналата седмица.

В сряда Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията публикуваха отворено писмо до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, в което отхвърлят заложеното в неговата заповед за работа на заведенията. В нея най-общо се поставят условия пред персонала (главно за ваксинация), за да може заведението да отвори на 100%.

Сега в писмото си от двете сдружения изброяват своите контра предложения, които, смятат те, биха били приемливи за бизнеса и предупреждават, че при несъобразяване от Ваша страна (има се предвид министъра) с нашите забележки, обявяваме бойкот на заповедта.

Какви са ултимативните предложения

За работа с капацитет 100% от двете сдружения предлагат служителите в секторите, попадащи под рестрикциите на новата заповед, да могат да попълват декларации, че са запознати с всички рискове от евентуалното заболяване с Ковид-19, но не смятат да предприемат мерки към ваксиниране.

Предлага се също така персоналът да може да удостоверява, че е преминал заболяването, че е ваксиниран, да има отрицателен PCR в последните 72 часа, отрицателен бърз тест в последните 72 часа или тест, удостоверяващ наличието на антитела с давност 6 месеца. След изтичане на 6-месечния срок на давност на удостоверението за преминало през вируса лице, давността му да бъде увеличена за нови 180 дни чрез тест за антитела от акредитирана лаборатория.

Като алтернатива се предлага парцелиране на заведенията, като клиентите на секторите с ограничения, без значение дали са ваксинирани, неваксинирани, преболедували или не, да имат напълно свободен достъп до търговските обекти, чрез избор на места, съответно за: ваксиниран/преболедувал или неваксиниран/непреболедувал, като по този начин обектите да могат да работят на 100% капацитет.

Второто си предложение двете организации насочват към проверяващите държавни органи, които да имат достъп до обектите, само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен PCR тест.

"Как си представят, ще ни идват на проверка служители на държавната администрация, хора, които няма да са ваксинирани, и ще ни проверяват за това дали ние сме ваксинирани. Ами ние няма да ги пуснем, тука ще се стига до ексцесии", коментира Емил Коларов от Сдружението на заведенията, цитиран от БНР.

Новините от днес и със задна дата