неделя, 8 август 2021 г.

Божи знак озари потопената църква "Св. Иван Рилски" в язовир "Жребчево"

  

Десетки миряни от Розовата долина се събраха днес в потопената в язовир "Жребчево" църква "Свети Иван Рилски", в която днес Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет за здраве и молебен.

Владиката спази традиция да има богослужение в храма, както обеща през 2019 г., когато освети отново Божия дом, който изплува от водите на язовира.

Той определи като Божи знак и чудо факта, че от 48 часа водата се е отдръпнала и храмът е станал отново достъпен за християните от региона. Старозагорският митрополит Киприан призова в словото си към вяра, надежда, любов и молитва дошлите в потопената църква "Св. Иван Рилски" на втората неделя от Богородичния пост.

През 60-те години на миналия век трите села Жребчево, Запалня и Долно Паничарево са обезселени от комунистите, за да бъдат потопени под водите на новоизграждащия се язовир, който днес носи името на най-голямото от трите села - Жребчево. Язовирът трябвало да събира водите на р.Тунджа в сърцето на Розовата долина.

Защо някой решава да посегне към домовете на цели три села, не мога да си обясня, каза пред БТА Стойко Стойков, синът на последния свещеник в храма. Въпреки молбите и протестите на хората за по-малко от три години местните хора са изселени от домовете си в близките градове и села, а къщите им са разрушени насилствено. Макар всички сгради да са били съборени, никой не посмял да посегне към основите на вярата - църквата, която била съградена с много любов и дарения от местните хора през 1891 г. , две десетилетия след освобождението на България от османско робство. Днес потопената църква ни напомня за злото наречено комунизъм и, че не трябва да се връщаме никога към него, но има сериозна опасност да сме тръгнали пак натам.

 

Новините от днес и със задна дата