сряда, 25 август 2021 г.

Кухата могила в Поморие: Тракийска гробница като никоя друга

  

Ако сте пътували доста из България, сигурно сте виждали не е една и две тракийски гробници.

Тази край Поморие обаче е различна - уникална в България и на Балканския полуостров заради архитектурата си. 

В името ѝ - Кухата могила, се крие една тайна, която не е видима с просто око. 

Необикновената гробница

Учените ще ви кажат, че това е гробница хероон, което означава мавзолей. Проучванията сочат, че монументът е построен като семейна гробница на известен род от тогавашния град Анхиало, но в последствие мястото се превръща в храм, където са се извършвали религиозни ритуали.

Археолозите са установили този факт, благодарение на следите от двукрила врата, останали на входното стъпало на гробницата. Тази врата видимо е била многократно отваряна - нещо, което не е типично за обикновените гробници, в които се влиза много рядко след погребението на мъртвеца.

В стените има пет ниши, за чиито функции има различни предположения.

Какво ще видите в гробницата

Кухата могила е от 2-3 в. сл.Хр. и макар да е дело на траките, в строежа ѝ се виждат някои римски техники. Смята се, че стените ѝ са били покрити със стенописи, но днес посетителите могат да видят само парчета зелена мазилка.

Състои се от две преддверия, коридор и централно помещение (камера). Именно камерата е най-необикновената част на гробницата.

Тя е с форма на пръстен, като в центъра ѝ има куха колона (оттам идва името на гробницата), която се разширява в горната си част, подобно на гъба. Вътре в колоната е имало вита каменна стълба, за която се предполага, че или е служила на строителите при издигането на камерата, или е била таен авариен изход за посетителите ѝ.

Кухата колона се разширява като гъба в горната си част и се слива с тавана 

Кухата колона се разширява като гъба в горната си част и се слива с тавана

Как да стигнете и работно време

Гробницата се намира извън Поморие, близо до главния път за Бургас. Има указателни табели, има и място за паркиране.

Кухата могила работи всеки ден без понеделник от 9 до 17 часа през лятото. От началото на октомври до края на май отваря само с предварителна заявка и за групи над 10 души./trip.dir.bg

Новините от днес и със задна дата