сряда, 25 август 2021 г.

Вдигнаха цената на хляба

 istock 

Производители в Добрич вдигнаха цената на хляба. От два дни масовият бял хляб с тегло 650 г на фурната в с. Стефаново се увеличава с 5 ст. спрямо досегашната цена от около лев, а на по-луксозните видове – с 10 ст., съобщи собственикът Спиридон Спиридонов, цитиран от pronewsdobrich.bg . 
Основната причина за поскъпването е повишението на цените на брашната и на всички компоненти за производството на хляб и закуски, което означава да очакваме повишаване на цената в цяла България.

„През няколко дни цените са различни, не успяваме да ги вкараме в компютъра. Такава анархия в цените аз не помня да е имало досега. Преди нещо се вдигаше и спираше, а сега в месеца има по 3-4 корекции на един и същ продукт.

Обадиха ми се от мелницата, от която купувам брашно и ми казаха, че вдигат цената с 65 лева на тон. Реших да направя това повишение на хляба, при други производители сигурно ще е различно, цените ни не са еднакви. Зависи кой каква енергия и какви брашна използва“, коментира Спиридонов.
 
Според Тошко Няголов, председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите, освен брашното, заслуга за по-скъпия хляб има и цената на тока.
 
„Поскъпнаха основните компоненти, които формират цената на хляба. Токът се вдигна с повече от 100% спрямо началото на годината – януари месец плащахме 11,5 ст. на киловат, а сега сме вече на 23 ст. и от септември ще има ново повишение. Хлебното брашно от 710-720 лв./тон миналата седмица вече е 840-50 лв./тон“, казва Няголов.
 
По думите му вече има цени на масовия хляб на дребно от 1.50 лева за 700 грама.
 
„Вече има колеги, които са направили зареждания на по-скъпото брашно и не издържат да продават на досегашните цени. Хлябът не е поскъпвал от две години. Смятам, че повишението сега е около 20% средно.

От 20 години не се е вдигала цената му толкова драстично, никога хлябът не е бил толкова скъп. Разбира се, при производителите е различно, всеки си прави калкулациите. Аз лично не съм вдигнал цените още,  защото още не съм зареждал скъпо брашно. Но според мен в основата е повишението на тока. Всичко става много бързо, ние не можем да се осъзнаем“, посочва Няголов.

Хлебарят смята, че е възможно, ако цените не се стабилизират, до края на годината да има следващо поскъпване на хляба. Не е ясно как ще върви цената на хлебната пшеница, която от днес се очаква да бъде 430-440 лв./тон.

Новините от днес и със задна дата