сряда, 25 август 2021 г.

Ще носят ли маски децата в училище

 istock 

Децата в детските градини ще бъдат без маски - само тези от тях, които са в предучилищна група. Това заяви пред БНТ служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

6-годишните деца ще бъдат с маски при жълта, оранжева, червена и тъмно червена зона. Маски няма да се изискват в двора на училището, в часовете по физкултура, но трябва да се спазва дистанция. Това е едно от мощните средства, за да намалим разпространението на вируса, каза Денков. 

Според него целта на ведомството е да задържи децата максимално в училище и нашите мерки са насочени в тази посока. Родителите се опитват пред нас да поставят една невъзможна задача: от една страна да запазят работните си места, а от друга децата на 100 процента да ходят на училище, обясни Денков.

По-големите ученици ще излизат повече в обучение в онлайн, защото по-лесно могат да усвоят материала. Денков ще настоява до 50% присъствие на учениците в клас, което дава много по-голяма възможност за създаване на различни организации на смени. 

Министерството на труда и социалната политика трябва да реши за мерките как ще подпомогне процеса и родителите да не са в тежка ситуация - но те се съобразяват с бюджетите си в министерствата, уточни министърът и подчерта, че трябва да намерим правилния баланс и опора.

Локалният подход за търсене на максимално присъствие в училище бе приветстван от нашето министерство.

10 процента от учителите са ваксинирани. При децата при първи признаци - хрема, температура - тогава се прави тест за ковид по указания на РЗИ, каза министърът.

В някои страни децата се тестват 2 пъти седмично. Трябва да проверим доколко можем да осигурим такива тестове у нас - има родители, които не искат това. Иначе тестовете ще бъдат безплатни.

Няма смисъл да се тестват пет - 10 процента от децата всяка седмица Ако родителите са съгласни, това ще го правим за всички деца, допълни Денков.

Новините от днес и със задна дата