понеделник, 2 август 2021 г.

Проверки: Ментета се леят като река в кръчмите по морето ВИДЕО

 

Разреден и фалшив алкохол в заведенията по морето - това показват първите проверки на контролните органи от началото на сезона. Само за първите 7 месеца митничарите задържат повече нелегален алкохол, отколкото за цялата минала година.

Предлагат ли ни спирт с есенция вместо уиски и водка в дискотеките и баровете по морето -  провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по Нова тв.

Фалшив ли е алкохолът, който ни сервират в заведенията, се проверява в лабораторията на Националния институт за изследване на виното и спиртните напитки. Експертите в него проверяват дали барманите по морето ни предлагат разредени уиски, водка и вино и дали подменят съдържанието на бутилките зад бара.

През последните месеци митническите власи откриват тонове алкохол с неясен произход, който може да потегли към нощните заведения по морето и големите градове. От началото на август от КЗП също започват активни проверки по Черноморието.

Всеки литър алкохол, открит от инспекторите в съмнителни гаражи, мазета или задни дворове, идва за изпитвания в Централната митническа лаборатория.  

Само през последните дни за анализ в нея пристигат над 100 литра наливен спирт, открити при акция на Митниците и МВР. Течността е разпределена в 10 големи пластмасови туби, показва Александра Наумова, която ръководи лабораторията.

„Това е чист спирт. Той позволява от него да бъде произвеждан наливен алкохол с по-ниско алкохолно съдържание, така че да е подходящ за директна консумация”, казва тя.

Това буди съмнение в митничарите, че тубите с наливен спирт могат да тръгнат към баровете и дискотеките към морето. Потвърждават го и откритите при проверката бутилки с есенции – с различни цвят и аромат.

Новините от днес и със задна дата