четвъртък, 15 юли 2021 г.

МЗ каза трябва ли да се ваксинират преболедувалите Covid-19?

  

Министерството на здравеопазването разпространи информация, която отговаря на въпроса трябва ли преболедувалите COVID да се ваксинират:

При липса на данни относно ефикасността на една доза от ваксините срещу COVID-19 при преболедували, във връзка с предвиденото доминиране на Делта варианта с потенциал за избягване на имунния отговор, ECDC (Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията ) съветва да се прилага пълният курс на ваксини при всеки с риск от тежко протичане, независимо от предходна COVID инфекция.

Дори и да сте преболедували, трябва да се ваксинирате, когато ви предложат ваксина. Защитата, която всеки придобива след инфекция с COVID-19, варира и все още не знаем колко дълго продължава естественият имунитет.

Трябва да се ваксинирате, независимо дали сте преболедувал COVID-19. Това е така, защото експертите още не знаят за колко време сте защитен от повторно боледуване след оздравяване. Дори и да сте преболедували, е възможно - макар и рядко, отново да се заразите и заболеете. Проучванията сочат, че ваксинацията осигурява силна допълнителна защита към имунитета на преболедувалите.

Новините от днес и със задна дата