петък, 30 юли 2021 г.

ГЕРБ-СДС със спешни промени в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина

  

ГЕРБ-СДС внасят спешни промени в Изборния кодекс, с които се позволява във всички секции - в страната и в чужбина, да може да се гласува както машинно, така и с хартиена бюлетина. Това съобщи на брифинг в парламента Радомир Чолаков, който се мотивира с обстановката, възникнала в Народното събрание.

Това не засяга гласуването в домовете за възрастни хора, подвижните урни и други специализирани институции за предоставяна на социални услуги, където няма машинен вот.

В секциите в чужди държави, които не са членове на ЕС, да се допуска машинен вот, само ако могат да се осигурят технически лица - български граждани, които да обслужват машините, предвиждат други изменения. За секциите в ЕС следва да се допусне машините да бъдат обслужвани и от лица, граждани на съответните държави, които обаче задължително да владеят български език.

Проектът предвижда също техническите устройства за машините и софуерът да бъдат изцяло собственост на българската държава. В предизборната кампания от ГЕРБ неведнъж поставяха въпроса кои са лицата, които имат достъп до софтуера.

С промените се въвежда изискване за преброяване на контролните разписки от машинното гласуване във всички секции и сравняване на данните от машинните протоколи с тези при преброяването на разписките.

Новините от днес и със задна дата