петък, 23 юли 2021 г.

Внимание, не тръгвайте на почивка към Южното Черноморие, ако......!

  

Местата за настаняване са силно ограничени и не е уместно да тръгвате без предварителна резервация за Южното Черноморие. За това предупреждават от Българската регионална туристическа камара.

Оттам припомниха, че миналата година по-голяма част от хотелиерите в Слънчев бряг оставиха затворени своите обекти заради липсата на чуждестранни туристи, докато това лято курортът работи. Камарата отчита ефекта от рекламата на страната в чужбина:

"За красотата на българските планини, нежните слънчеви лъчи на Черноморието и гостоприемното българско сърце се излъчват предавания на територията на Руска Федерация, Украйна, Германия, Полша, Чехия дори и Турция и резултатът разбира се не закъсня."

Положителен ефект за туризма е оказало и отварянето на границите с Румъния и Чехия. Също така влизането в зелената зона на страната, изиграла роля за утвърждаване на интереса към България. 

Относно ограничителните мерки за туристите от Великобритания, от БРТК са категорични:

"Свалянето на всякакви ограничения винаги ще е добре за туристическия бранш, но то не трябва да е на всяка цена. По -мъдър ход е сега да се запази ниският ръст на заболеваемост да се увеличи ваксинацията на населението, за да се избегнат нежелани локдауни. Най – добро решение е икономическият сектор да работи макар и на по – ниски нива. Свидетели сме какво се случва в съседна Гърция въпреки, че те така и не премахнаха ограниченията за влизане в страната."

Заслугата за добър сезон камарата счита, че се дължи на качественото обслужване на хотелиерите, високата отговорност на туроператорите и креативността на екскурзоводите.

„При нас е много активно от страна на български пазар, но също така имаме и от  различни чуждестранни пазари индивидуални туристи. Проблемът на българския пазар е основно резервациите в последния момент. Разликата с миналата година е, че не е само уикенд туризъм при българите, а резервират между 5 и 14 дни. Късните резервации ни създават проблем с планирането на работни графици и организиране на работния процес. Към днешна дата ние сме минали 2019 година по процент заетост. Около 70% при нас са стари гости, както и нови-миналогодишни", споделя хотелиерът от Поморие Деляна Цонева. 

"Българския и румънския пазар вървят много добре, поляци също има. Туроператорите не са много добре представени. Жалко,  че спряха английският пазар, но на фона на високата заболеваемост, няма  как да очакваме друго. При нас, германските туристи следят дали останалите слагат маски и ръкавици на бюфета и по този начин препоръките се спазват, макар и някои българи да протестират", отбелязва туроператорът Деница Колева. 

Хотелиерите от Созопол също дават знак, че курортът е пълен, а туроператори от Приморско отбелязват, че частните квартири и малките семейни хотели са заети, но нямат много работа, свързана с допълнителни събития, тъй като чуждестранния туристопоток е слаб. 

Новините от днес и със задна дата