вторник, 6 юли 2021 г.

Гърция наложи спешни ограничения заради нов бум на заразата

  

Гръцките власти решиха да върнат някои ограничения върху дейността на ресторантите, нощните клубове и баровете след рязък скок на новозаразените с коронавируса, които достигнаха близо 1800 през изминалото денонощие, съобщава Ройтерс, на която се позова БТА.

"На практика от 8 юли ресторантите, баровете, клубовете и увеселителните заведения ще работят само със седящи клиенти и в съответствие с определените правила за капацитета", заяви заместник-министърът за защита на гражданите Никос Хардалиас.

Той посочи на извънреден брифинг, че нарушителите са изправени пред тежки глоби, включително спиране на дейността им.

"Спешните мерки целят да овладеят разпространението на вируса сред младите хора, така че всички ние да имаме по-свободно, но по-важното - безопасно лято", добави той.

Гърция регистрира 1797 нови случая на коронавирусна инфекция през последните 24 часа, два пъти повече от предишния ден, когато бяха потвърдени 801 нови случая. Починаха още 8 души.

От началото на пандемията са регистрирани 429 144 случая, а 12 754 души са починали.

По този повод бе обявен спешен брифинг на заместник-министър Никос Хардалиас, който обяви спешните мерки.

В дневния си бюлетин Националната организация за обществено здраве съобщи, че 168 пациенти се намират в интензивни отделения.

Регистрирани са осем смъртни случая през последните 24 часа.

От новите случаи 1026 са регистрирани в областта Атика, където се намира столицата Атина, а 62 - в северния град Солун.

От направените 66 464 теста за COVID-19, 2,7% са се оказали положителни.

Около 38 процента от подлежащото на ваксинация население в страната е напълно ваксинирано, а властите предложиха финансови стимули, за да насърчат ваксинацията. Целта е да се постигнат най-малко 70 процента ваксинирани до есента.

Гръцкият правителствен говорител Аристотелия Пелони заяви междувременно, че хората, които не са ваксинирани срещу COVID-19, ще трябва да живеят с повече ограничения, съобщава АНА-МПА.

Тя изтъкна в телевизионно интервю, че "цифрите в цял свят и в Гърция категорично подкрепят ваксинацията и сочат, че тя пази от сериозно разболяване и стигане до интензивно лечение, а също така намалява разпространението на вируса".

"Сега е необходимо да бъдат убедени и най-скептичните членове на населението, които може би първо чакаха да видят резултатите от ваксинацията, също да побързат да се ваксинират, особено на фона на по-високия риск от Делта варианта, който печели терен в страната", изтъкна тя.

Пелони отхвърли твърденията, че в стратегията си за насърчаване на ваксинацията правителството разделя гражданите: "Ние се опитваме да осигурим стимули и да окуражим по-скептичните. Намираме се в пандемия и който не е ваксиниран, ще трябва да живее с повече ограничения".

Новините от днес и със задна дата