петък, 2 юли 2021 г.

Мечка нападна гъбари, искат да я застрелят, транспортираха нахапана жена в болница

 

Мечка нападна 33-годишна жена в гората над Белица. С разкъсвания по тялото пострадалата е транспортирана в болница Разлог, където преценяват състоянието ѝ, съобщават местните медии.

Група гъбари от няколко семейства отишла в този район за гъби. Семейството на пострадалата жена с мъжа ѝ и двете деца били малко по-встрани от останалите, когато мечката дошла.

Останалите се развикали и са подплашили животното, което бързо избягало.

"Жената е нахапана, по първоначални данни няма опасност за живота ѝ. Транспортирана е с линейка до болницата в Разлог. Призовавам всички гъбари, които сега са в гората, да се изтеглят към града", каза кметът Радослав Ревански, който е на място в гората.

Това е мечка, която е позната в района, не само на гъбарите, но и на хората, които работят в парка. Тя се появявала много често там, но не е нападала, отдалечавала се, когато виждала хора, съобщава БНР.

В случая обаче е нападнала жената, чиято лява половина е доста сериозно наранена. Тя веднага е транспортирана към болницата в Разлог, където приключва прегледът ѝ и първите медицински дейности по раните. Най-вероятно ще бъде транспортирана в столична болница заради сериозните нахапвания.

Нападението е станало на 150 м от оградата на парка "Белица" за танцуващи мечки, но до момента няма сведения животното да е избягало от него.

Към мястото на инцидента пътуват и представители на местната РИОСВ, на областната управа и други институции, за да установят на място какво точно се е случило и да разпитат хората.

Записите от камерите, които са в Парка за танцуващи мечки и са проследени сериозно, не са записали инцидента, но информацията от тях показва, че мечката напада пчелни кошери и е проявявала агресивност.

Заради тази агресивност кметът Радослав Ревански ще настоява, както и местните хора, които често са в планината, мечката да бъде отстреляна.

Такова решение се взема от Министерството на земеделието и храните, съгласувано с Министерството на околната среда и водите.

Новините от днес и със задна дата