понеделник, 12 юли 2021 г.

ЕП предлага да изпрати в България проверка за усвояването на евросредствата

  

Председателят на комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол Моника Холхаймер (ЕНП) предложи днес евродепутати да пътуват до България за проверка на място за усвояването на европейския бюджет. Тя направи това предложение на заседание на парламентарната комисия, на което бяха обсъдени наложените от САЩ санкции срещу български граждани по закона "Магнитски".

Холхаймер поясни, че евродепутатите биха искали да се уверят в правилното използване на европейските средства и в нуждата от законодателни промени, за да се избегнат злоупотреби. "От известно време сме загрижени, че може да има измами със средства от ЕС и намеса от чужди държави като Русия и Турция", добави тя.

В изказванията на представителите на парламентарни групи ЕНП заяви, че, независимо кой управлява, съмненията за злоупотреби трябва да бъдат разследвани. Според тази парламентарна група често българската организирана престъпност се насочва към усвояване на средства за земеделие.

Социалистите и демократите посочиха примери за установени нарушения у нас от последните месеци и призоваха за разследвания и търсене на отговорност. Зелените добавиха, че обществените поръчки в нашата страна се печелят от тесен кръг фирми без състезание и попитаха как САЩ, журналисти и българите виждат това, което Европейската комисия не забелязва. От "Идентичност и демокрация" посочиха, че 20 на сто от разследваните случаи от ОЛАФ са в нашата страна.

"Българите имат чувството, че от европейските средства се облагодетелстват близки до правителството кръгове", заяви евродепутатът Цветелина Пенкова (БСП/СД). Александър Йорданов (ЕНП/ГЕРБ-СДС) коментира, че няма сериозни проблеми със средствата от ЕС у нас, но и че в България съществуват граждански организации, свързани и обслужващи олигарси. Това е по-сериозен проблем, може би става дума за организирани престъпни групи, допусна той.

Представители на ЕК съобщиха, че след оповестяването на санкциите от САЩ незабавно са поискали проверка дали засегнатите получават средства от ЕС. Българските власти са проверили и са отговорили отрицателно.

От комисията отбелязаха, че българската система за проверка на съмнения за злоупотреби с европейския бюджет работи добре и това е потвърдено в оценка на Европейската сметна палата. От отдела на ЕК по земеделие поясниха, че в последните три години у нас са извършени 13 проверки. Представител на отдела посочи, че по повод т.нар. "къщи за гости" се очаква решение дали ще бъдат възстановявани средства от българския държавен бюджет, или парите ще бъдат върнати от собствениците на неправилно финансираните от ЕС имоти. По неговите думи нарушенията с плащането за отглеждане на селскостопански животни са постоянни.

От отдела по сближаване добавиха, че предстои проверка на качеството на изпълнените проекти и на това как се подбират проектите за европейско финансиране у нас. От отдела по регионална политика съобщиха, че работят с данни за злоупотреби по жалби, съобщения в медиите и по сигнали от анонимни граждани. От този отдел отчетоха, че българското законодателство допуска злоупотреба с правото на обжалване на резултатите от обществените поръчки и това е било използвано от властите в опит да пренасочват средства например от железопътни проекти към строеж на пътища. Целта е била да се възползват местни фирми, но комисията е отказала.

Представител на ОЛАФ съобщи, че за миналата година службата е препоръчала на българските власти действия по седем случая на нарушения за общо 35 милиона евро от ЕС. В някои от случаите се е препоръчвало възстановяване на суми, а в останалите - повдигане на обвинения.

От 12 препоръки на ОЛАФ за предаване на извършители на измами на съд, половината са били оспорени, три са отхвърлени от съда, и по една препоръка е повдигнато обвинение. ОЛАФ отчита като проблем на българското законодателство това, че ако извършител на злоупотреба с европейски средства е юридическо лице, може да се наложи само глоба.

Новините от днес и със задна дата