петък, 2 юли 2021 г.

България създава риск за усилията на ЕС да преодолее пандемията

 Пандемия от COVID-19 – Уикипедия

В източния край на Европейския съюз (ЕС) има две държави, които отчаяно се опитват да предотвратят разхищаването на ценна ваксина срещу Ковид. В България и Румъния скептицизмът към ваксините е голям. Ето какво пишат международни медии, обобщено от "Дойче Веле".

Търсенето на ваксини в България и Румъния спадна силно, затова властите са принудени да търсят начин как бързо да изразходват наличните количества, преди те да се окажат негодни. Алтернативата - да ги изхвърлят - би била твърде потискаща на фона на това, че в редица бедни държави по света, например в Африка, ваксината срещу коронавирус е дефицитна, се отбелязва в публикация на “Блумбърг”.

В нея четем, че властите в двете държави се опитват да  продават или даряват на други страни изоставащите дози с ваксина, а представители на хотелиерския бизнес в България настоявали изоставащата ваксина да се предлага безплатно на чуждестранни посетители.

Изданието цитира Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм, която казва: “Тъй като България, а съответно и всички ние, със своите данъци сме платили за тези дози, предлагаме да ги използваме, за да стимулираме ваксинационен туризъм”.

Близо 20 000 дози с изтекла годност
Агенция „Блумбърг“ отбелязва и това, че недоверието на хората към ваксините е свързано и с изкуственото насаждане на недоверие към предходната власт в страната, с предизборна цел и за сметка на здравето на българите. 

Припомняме, че и настоящия здравен министър и президента Румен Радев, доц. Мангъров и др., които насаждаха скептицизъм спрямо Ковид и ваксинациите, се възползваха от епидемиологичната обстановка, за да печелят политически дивиденти в своя полза. Медии свързани с тези хора, ежедневно бълваха фалшива информация и  продължават да го правят, без да се замислят, че това ще има дългосрочен негативен ефект и ще навреди на здравето на българите, както и на всяко следващо правителство.

Публикацията съобщава и това, че до края на юли в България е имало около 20 000 дози с вече изтекла годност. „Блумбърг“ коментира също, че ниският процент на ваксинираните хора в България създава риск за усилията на ЕС да преодолее пандемията и то точно в момент, когато се разпространява Делта мутацията на коронавируса, която създава проблеми във Великобритания, Португалия и Русия.

Докато през април Румъния имунизираше по около 100 000 души дневно, през юни са били поставени едва около 18 000 дози на ден. Подобна е и ситуацията в България, която е последна по ваксинации в Европейския съюз –  по около 25 000 души дневно са били ваксинирани там през април, а през юни - едва по 8 000 на ден. И докато в Румъния около 25% от населението е с поне една доза, в България този дял е под 15%.

Затова здравните власти търсят алтернативи, за да използват вече закупените ваксини. Румъния например продаде 1,1 милиона дози на Дания. А националните отбор по ръгби на Аржентина се ваксинира преди мач в Румъния.

Българите са най-силно скептични
В Източна Европа пропадат ваксини, защото никой не ги желае, съобщава и германското списание „Шпигел“ в заглавие и публикува сходни данни за нежеланието на българите да се ваксинират. Изданието цитира и данни от ново европейско допитване за готовността на гражданите от ЕС да се ваксинират.

От него излиза, че българите са най-силно скептични. Общо 61% от тях са заявили, че не са склонни да се имунизират. Следващите в класацията са Латвия и Хърватия, където над 40% от гражданите изразяват нежелание да се ваксинират. В анкетата са участвали около 47 000 души между февруари и март тази година.

Новините от днес и със задна дата