вторник, 27 юли 2021 г.

Три съвета, които ще сведат до нула шансовете да ви спре КАТ

 

Защо едни шофьори са спирани по-често от КАТ, дори ако не нарушават правилника за движение - замисляли ли сте се върху това? Изяснихме и знаем как да намалим вероятността да бъдете спрени от КАТ и да икономисате от времето си. 

Има три основни фактора, по които катаджиите се ориентират, преди да изберат вашата кола за проверка. 

1. Външният вид на автомобила. 

Често шофьорите със своите действия принуждават инспекторите да спрат точно тях. 

Например транспортното средство е със затъмнени стъкла. То винаги ще бъде спирано по-често. А ако се установи, че тонирането на стъклата не е според стандарта, то шофьорът е заплашен от санкции. 

Мръсен или изтрит регистрационен номер също е добър повод да си проверите късмета, минавайки покрай патрул на КАТ. 

Вашият автомобил също може да бъде спрян, ако по него е монтирана допълнителна осветителна техника или някакъв друг вид тунинг. Според правилата всяка промяна в конструкцията трябва да се легализира. 

Какво може да се направи? Ако искате да намалите шансовете да бъдете спирани, приведете вашия автомобил към заводския му вид и го поддържайте чист.  

2. Поведението на шофьора.

Ако шофьорът при вида на патрул на КАТ започне да нервничи, то неговите маниери на шофиране се променят. Маневрите, спирането и ускорението ще станат по-резки. Някои шофьори се опитват при това да се престроят  в съседната лента, за да се окажат по-далеч от ръба на пътя, където са инспекторите. С това обаче те и привличат тяхното внимание 

Естествено, ако у инспектора възникнат някакви подозрения, включително, че шофьорът е в нетрезво състояние, то задължително ще ви спрат. 

Знаете ли как катаджиите разкриват въпросните шофьори в потока? По следните признаци: 

  • В тъмната част на деня фаровете са изключени. Обикновено пияните шофьори забравят да си включат фаровете. Или шофьорът съзнателно не ги е включил, за да не привлича внимание. 
  • Шофьорите са с тъмни очила или дъвчат дъвка - вероятно те не са трезви и по този начин се опитват да прикрият опиянението. 
  • Промяна в оттенъка на кожата. Понякога това зависи от индивидуалността на човека, тоест често червените бузи на водача се виждат отдалеч. 
  • Превишаване на скоростта - човекът, употребил алкохол е с притъпен инстинкт за самосъхранение. 
  • Шофира се твърде бавно - някои нетрезви водачи, опитвайки се да не се издадат, започват да шофират прекалено бавно и внимателно. 

Също така, внимание ще привлече и шофьорът с лош вид, небръсната с дни брада и видимо изморен вид. 

Какво да се прави? Първо не сядайте зад волана след употреба на алкохол. Второ, грижете се за външния си вид. Трето, не нарушавайте правилата за движение по пътищата. 

3. Марка и модел на автомобила 

Сред причините допълнителен повод КАТ да ви спре може и да е марката на вашия автомобил. Вероятността да бъдете спрени за проверка е просто по-голяма, когато:

  • Имате кола, която често се краде.
  • Премиум автомобил. Състоятелността на водача не означава, че с документите му всичко е наред. Често въпросният шофьор има куп неплатени глоби, няма застраховка и така нататък. 
  • Много евтин и стар автомобил. Логиката е проста: собственикът е беден, което означава, че вероятността за икономии от поддръжка и гражданска е голяма. 

Какво да правим? В този случай универсално правилно да не привличаме вниманието на кат няма. 

Съвет: Ако все пак ви спре КАТ за проверка, не се дръжте арогантно и не изнервяте инспектора с въпроси "Каква е причината за спирането?". Така само вие сами ще се задържите повече. Ако искате да икономисате вашето време, просто изпълнявайте инструкциите на инспектора. Също така отговорете на въпроса му, колкото и да е странен. Той се задава, за да може стражът на реда да оцени вашето състояние./auto.blitz.bg

Новините от днес и със задна дата