По-рано този месец изследователят по устойчивост Гая Херингтън влезе в новинарските заглавия, след като заговори за проучване, предсказващо края на цивилизацията ни. То е дело на учени от Масачузетския технологичен институт и е проведено през 1972 година. По нейните думи, наистина сме близо до такъв колапс, който може да се случи около 2040 година.

Сега тя обяви, че се придържа към мрачната си прогноза. По думите ѝ, глобалното изменение на климата и свързани с него бедствия вероятно ще доведат до икономически и обществен колапс. Според Харингтън обаче не е късно да предотвратим този развой на събитията. "Ние сме напълно способни да направим огромни промени", коментира тя пред The Guardian.

Иначе конкретните проблеми, от които учените от Масачузетския технологичен институт са се страхували преди десетилетия, са малко по-различни от тези, с които се сблъскваме днес. Те са били притеснени от комбинация от недостиг на ресурси и пренаселеност на планетата. Изследователите тогава са предположили, че недостигът на ресурси ще бъде решен чрез по-иновативни методи за добив. За съжаление, това е довело до още по-силно замърсяване.

"Учените от MIT заявиха, че трябва да действаме сега, за да постигнем плавен преход и да избегнем проблемите", посочва Гая Херингтън. "Това не се случи, така че сега виждаме въздействието на изменението на климата."

Херингтън застава зад своята констатация, че първоначалната прогноза за колапса на цивилизацията от 1972 г. изглежда все още е в сила. Но, добавя тя, нищо не е окончателно и все още има време да се работи за създаването на едно по-устойчиво общество./it.dir.bg