четвъртък, 22 юли 2021 г.

Заложена е актуализация на минималната пенсия да стане 340 лв., а максималната - 1500 лева

  

Заложена е актуализация на пенсиите от 1 октомври, съобщи министърът на финансите Асен Василев. В пакета от мерки е заложено повишение на пенсиите чрез вдигане на тежестта на стажа (коефициента) до 1.35 (от 1.2 към момента). По този начин средно пенсиите могат да се повишат с до 17 процента.

"Минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 340 лв.; максималната от 1440 лв. на 1500 лв.; социалната пенсия от 158 лв. на 170 лева", изброи Асен Василев. Той допълни, че се предвижда добавка за пенсиите под линията на бедността, която в момента е 369 лева, за да я достигнат.

Ако този пакет, така както е предложен, бъде приет, ние не би следвало да имаме пенсионери под линията на бедност, подчерта министърът. 

"Добавката е направена по начина, по който са направени енергийните добавки т.е. пенсионерите да отговарят на редица условия - да нямат големи жилища и големи влогове", посочи финансовият министър. 

В момента 43% от пенсионерите са под линията  на бедността. Според думите на Василев, въпреки повишените си пенсии хората, които отговарят на условията ще получат и енергийна помощ за отопление през зимата. 

Министърът заяви също, че в актуализацията на бюджета са планирани допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв. (очакват се и такива допълнителни приходи), като социалните разходи се предвижда да бъдат 575 млн. лева.

Добавката от 50 лв. към пенсиите е предвидена да се изплати и през септември.

Неотдавна вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев заяви, че осъвременяване на пенсиите тази година ще бъде извършено поне с добавката от 50 лева, която да бъде включена в основното плащане.

Новините от днес и със задна дата