петък, 25 юни 2021 г.

Нови облекчения за туристите у нас

 istock 

Започваме с една много усилена подготовка в туристическия сектор този сезон. Тази година е далеч по-трудна и от предишната, но аз съм убедена и знам, и съм го видяла на място, че нашият туристически бизнес е готов със своя качествен туристически продукт.

Това коментира  министърът на туризма Стела Балтова пред БНТ.

Тя добави, че се очаква облекчаване на още мерки за туристите. Всеки момент имам уверението от здравния министър, че ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест, надявам се това да стане още днес. Съвсем скоро предстои улесняване на условията за влизане, подчерта Балтова.

Според нея, ваксинирането трябва да се превърне във фирмена политика и в България вече има много добри примери в тази посока.

Министърът коментира проблема с пътуващите към Гърция българи, на които се налага да чакат часове наред, докато преминат през граничен пункт "Кулата". Водят се разговори за отваряне и на други гранични пунктове освен "Кулата" и аз съм убедена, че много скоро - до седмица или до няколко дни, този проблем ще бъде преодолян. Не решен, но преодолян, подчерта министърът. Гръцката позиция е, че правенето на тестове на граничните пунктове е причината за този проблем, допълни Балтова.
 
Относно проблема с дейността на един от най-големите гръцки туроператори, Балтова коментира, че не знае какъв е броя на засегнатите българи, но министерството на туризма внимателно следи ситуацията.
 
Още миналата седмица изпратих писмо до гръцкия министър на туризма. В действителност, не се касае за временен проблем, той от доста време се е наслагвал, но в никакъв случай фирмата не е в ликвидност и не трябва да се насажда такова притеснение, категорична е Балтова. Гръцкият министър ме увери, че всички българи, които са настанени там, ще могат да изкарат своята почивка, допълни Балтова.


За съжаление обаче, гръцкият туроператор няма гаранционен фонд, призна министърът. Тя обясни, че в България за създаването на гаранционен фонд се правят проучвания още от 2003 г. Сега, ако бизнесът прецени, може отново да се повдигне този въпрос и да се обсъди, каза Балтова.

Относно подготовката за летния сезон у нас, тя обясни, че над 120 експедиенти от Германия са били на посещение в България тази седмица.
Това, което се каза е, че в действителност качеството трябва да бъде издигнато отново в култ, но най-важното е гъвкавостта. Хората, които работят в този сектор са отдадени на това, което правят, убедена е министър Балтова. И българите, и чужденците, са добре дошли и ще бъдат прието по един и същи начин, подчерта тя.

Министърът на туризма коментира и мерките за подпомагане на бранша от страна на държавата. Днес в 10 ч ще имаме среща с участието на вицепремиера и социален министър Гълъб Донев, министрите на икономиката и финансите, както и представители на туристическия сектор, и ще представим мерки от икономически и финансов характер за бизнеса, обясни Балтова. Вече имаме близо 30 плажа с безплатни чадъри и принадлежности, на много други цените са между 1 и 6 лева, обясни министърът.

Новините от днес и със задна дата