сряда, 30 юни 2021 г.

Предупреждения за горещини и гръмотевични бури, кога падат температурите

  

Днес остава много горещо, с температури в следобедните часове около и над 35, до 38-39 градуса. Ще бъде слънчево, с купеста облачност, но до края на деня в по-голямата част от страната ще остане без валежи. Краткотрайни превалявания с гръмотевици и локални градушки ще има в Рило-Родопската област, главно в Западните Родопи.

За днес НИМХ е обявил жълт код за очаквани горещини за цялата страна.

През нощта на отделни места в северните райони ще превали краткотрайно и ще прегърми. След днешния горещ ден утре сутрин и минималните температури ще бъдат високи, от около 17 до 21 градуса.

Утре преди обяд ще бъде слънчево, но в следобедните часове ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и отначало в централните части на страната, а по-късно и в останалите райони на много места ще превали и прегърми. Ще има и гръмотевични бури, както и градушки.

За утре НИМХ е издало предупреждение, жълт код за гръмотевични бури за северните и част от централните райони, а за високи температури - на изток и юг. В зелено са само Видинско, Софийско и Пернишко.

Максималните температури все още ще бъдат високи, от 32 до 38 градуса. Малко по-ниски ще бъдат те в източните райони и по морския бряг.

В западната част на Европа температурите ще се повишават, макар, че ще остават все още под обичайните. В централните части горещините ще отстъпят на по-хладно време с близки до нормалните за там температури.

Най-горещо ще бъде в Испания и южната част на Балканския полуостров, с температури между 35 и 40 градуса.

Много горещо е и в Западна Канада, където температурите през последните дни «биха» всички възможни рекорди, достигайки 45-46 градуса — колкото на места в Сахара и Саудитска Арабия.

В петък в нашата страна температурите ще са малко по-ниски, от 28 до 33 градуса, на югозапад до около 35. Краткотрайни валежи и гръмотевици ще има само на отделни места. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

В събота и неделя температурите ще останат около и малко над 30 градуса. Краткотрайни валежи ще има само на отделни места.

В понеделник атмосферата ще бъде неустойчива около Стара планина и в Южна България, а температурите ще се понижат.

От вторник предстои стабилизация на атмосферата и отново повишение на температурите.

Новините от днес и със задна дата