"Патриарх Неофит е в болница "Токуда" от вчера, но знам, че състоянието му не е тежко. Това го знам от главния секретар на Светия синод на Българската православна църква епископ Герасим", това заяви пред БТА Ловчанският митрополит Гавриил по повод появила се информация, че патриархът е в болница.

Тя беше публикувана в сайта Doxologia Infonews, но според нея патриархът е бил "транспортиран по спешност до неврологичното отделение на "Токуда" късно вечерта на 15 срещу 16 юни" и бил в тежко състояние, което е било стабилизирано.

"Не знам подробности за състоянието на патриарх Неофит, както и не знам в кое отделение е настанен", каза още Ловчанският митрополит. 

Пред БНТ епископ Герасим също заяви, че здравословното състояние на патриарха е добро.

По-рано Николай Георгиев - началник на отдел "Връзки с обществеността" на Светия синод, заяви пред БТА: "Към този час при мен няма информация за промяна в здравословното състояние на българския патриарх".

"Информацията за здравословното му състояние ще дойде от неговия екип, или от началника на кабинета, или от личния му лекар, или от секретаря на Митрополията", каза още отец Георгиев, който подчерта, че въпросът за здравословното състояние на патриарха е "по някакъв начин и личен въпрос, и само най-близките му могат да кажат".

Засега няма официална информация от "Токуда" за състоянието на 75-годишния Неофит.

Той беше приет в болница и през април. Тогава от пресцентъра на Светия Синод заявиха, че "както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което, той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница".

При постъпване му в болничното заведение му е направен PCR тест за COVID-19, който е бил отрицателен.