четвъртък, 3 юни 2021 г.

Реставрират къщата на гръцкия търговец Ахилея Йоанидис, където се помещава Историческият музей

 Реставрират къщата на гръцкия търговец Ахилея Йоанидис, където се помещава Историческият музей

През месец март РИМ - Бургас кандидатства пред Министерството на културата на Република България по сесия за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижимо културно наследство, програма 1:

"Опазване на недвижимото културно наследство 2021 г.". От 80 проекта са одобрени едва 20, едни от които е този на РИМ - Бургас за проектиране на цялостен ремонт на сградата на Исторически музей - гр. Бургас, на ул. "Лермонтов" №31. 

Планира се да се изготви технически проект за нов покрив, дренаж, фасади, огради, фондохранилище, озеленяване, консервация на зидове и колони от айтоски камък. Отпуснатата сума е в размер на 9960 лв. 

След изготвянето на проекта предстои и съгласувателна процедура в Националния институт за недвижимо културно наследство, понеже сградата на Историческия музей е недвижима културна ценност от местно значение.

Старинната къща на три етажа, в която се помещава музея, е построена от гръцкия търговец Ахилея Йоанидис през 1901 г. През 1981 г. е предоставена на Бургаския музей.

Новините от днес и със задна дата