петък, 25 юни 2021 г.

Заев: Не ни трябва ЕС, ако някой иска да преговаряме за македонския език и идентичност

  

Нито това правителство, нито което и да е друго има право да разговаря за македонския език и македонската идентичност. Това подчерта премиерът на Северна Македония Зоран Заев на вчерашното парламентарно заседание, на които бяха поставяни депутатски въпроси, съобщава Независен весник.

"Не ни трябва Европейски съюз, ако някой иска да преговаряме за македонския език и македонската идентичност. Защото ще бъдем обезличени. Няма кой да влезе в ЕС, защото мнозинството народ в държавата сме македонци", каза Заев.

Той отговори на депутатката Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която запита защо няма начало на преговори с ЕС и поиска премиерът да прочете предложението, с което е заминал за София, допълва БТА.

Заев обясни, че с България се разговаря за пътната карта, каквото е предложението за решаване на проблема, в което са посочени всички области за сътрудничество, като например изграждане на инфраструктура, отваряне на гранични пунктове, по-добро сътрудничество между институциите.

"Втората част, на която се спираме в пътната карта, е интензивността на срещите на Комисията по историческите и образователните въпроси, без да се уточнява за какво разговаря Комисията, защото там членуват експерти. На едно място, в което се споменава македонският език, пише, че става въпрос за два сходни, но различни и международно признати езици", подчерта Заев.

Той каза още, че преговорите с ЕС не са започнали още поради вътрешната ситуация в България, която няма политическо правителство и конституиран парламент. Заев вярва, че в идния период разговорите с България ще продължат.

От изказванията на македонските политици става съвършено ясно, че темата ЕС се ескплоатира от тях по най - безогледен начин с вътрешно партийни политически цели.  Те са наясно, че България е незаобиколим фактор по техния път към ЕС  и, ако не пренебрегваха този факт, досега да са започнали преговорите, а не с действията си да се самоблокират и после да прехвърлят вина на България. Очевидно е, че целта на македонските политици е не да започнат преговори с ЕС, а да използват темата за очерняне на България и с това да печелят вътрешно политически дивиденти. И македонския език и македонската идентичност за признати от България, т.с. това изобщо не стои в центъра на преговори с нас. 

Новините от днес и със задна дата