сряда, 9 юни 2021 г.

Ще спре ли добавката от 50 лева за пенсионерите

 istock

Българските пенсионери могат да бъдат спокойни, добавката от 50 лева към пенсиите няма да бъде прекратявана и по време на служебното правителство, увери служебният социален министър Гълъб Донев пред Нова телевизия.
 
„Няма да бъде прекратена добавката от 50 лева. Българските пенсионери могат да бъдат спокойни, че ще я получават.

Това е стимул за повишаване на потреблението и подпомага икономиката и съответните бизнеси. До момента, в който управлява служебното правителство тази добавка ще бъде изплащана, включително и през юли“, каза той. 

По отношение на увеличаването на пенсиите с 5%, което беше обявено неотдавна, социалният министър заяви, че част от пенсионерите вече са получили по-рано това увеличение. Става дума за тези, които са с минималната пенсия от 300 лева и тези, които са близо до тавана с най-високи пенсии.
 
Вицепремиерът Гълъб Донев е убеден, че няма да има спиране на еврофондове. „Няма да се стигне до спиране на европейските средства. Там, където се регистрират нарушения, те ще бъдат прихванати“, каза той.
 
„Няма да повтарям мантрата, че пари в бюджета няма, защото актуализацията не се случи. Този допълнителен инструмент, който ще бъде пуснат на пазара е един вид програма за възстановяване на нормалното развитие на икономиката. Това са т.нар. нисколихвени кредити.

Първата година няма да се плаща нито главница, нито лихва. Срокът за връщането също е голям – 7 години”, обясни Донев. Ограничен е таванът на кредитите, фирмите трябва да се докажат оборотите чрез данъчните декларации. Държавата стои зад тези 2,5 милиарда лева. Няма да бъдат раздавани безразборно и да се раздават просто така“.

„Нивата на заетост и нивата на безработица се връщат към тези преди кризата. Докладите се изготвят на ежедневна база. Безработицата е под 5,6%, което е добър знак, че икономиката започва да се възстановява”.

Новините от днес и със задна дата