събота, 5 юни 2021 г.

Учени от САЩ: Това масово лекарство не трябва да се приема след К-19 ваксина!

 Учени от САЩ: Това масово лекарство не трябва да се приема след К-19 ваксина! 

Приемът на антипиретични лекарства може да доведе до намаляване на количеството антитела, образувани от организма по време на ваксинацията срещу коронавируса. До този извод стигнаха американски учени след анализ на редица изследвания.

Ефектът е особено забележим, когато антипиретиците се приемат преди появата на треска като средство за превенция. Ефектът на парацетамола е регистриран само след прилагане на първата доза от ваксината.

Руските експерти се съгласиха с констатациите на своите чуждестранни колеги, обяснявайки, че антипиретиците могат да нарушат "комуникацията" между клетките на имунната система и антигените на ваксините.

Доста често след ваксинация срещу COVID-19 температурата се повишава за няколко дни след първата игла. Този незначителен страничен ефект е характерен за почти всички одобрени в момента ваксини срещу коронавируса.

Тялото бързо се нормализира, но за да се намали дискомфортът, хората често приемат антипиретици и леки болкоуспокояващи - например парацетамол, аналгин, ибупрофен. Но, както се оказа, това може да забави образуването на антитела към SARS-CoV-2.


Учени от Медицинския факултет на университета Дюк (САЩ) анализираха ефекта на антипиретиците върху имунния отговор по време на ваксинацията, след като проучиха публикации по тази тема. Няколко клинични проучвания показват, че употребата на такива лекарства притъпява имунния отговор на организма.

Ролята на нестероидните противовъзпалителни лекарства за формирането на имунни отговори е изследвана за първи път още преди век. В експерименти със зайци беше доказано, че такива вещества влияят неблагоприятно върху образуването на антитела при гризачи, имунизирани срещу стрептококови бактерии.

Новините от днес и със задна дата