събота, 5 юни 2021 г.

Кога бенките трябва да бъдат премахнати

 Кога бенките трябва да бъдат премахнати

Ако бенките постоянно се травмират от колиета, синджирчета, бельо, колани или нещо друго, по-добре е да се консултирате с лекар и евентуално да ги премахнете, за да избегнете по-сериозни проблеми. Всички промени – в цвета, разрастване на краищата им (както настрани, така и навън), формата, трябва да заострят вниманието ви, както и фактът, че част от бенката е изчезнала или е започнала да кърви.

Симптоми като, сърбеж, изтръпване, парене и топлина, не могат да бъдат пренебрегнати. Това може да означава израждане на бенката в меланом – най-агресивният рак на кожата.

При потвърждаване на диагнозата е важно да не отлагате лечението. Ако меланомът е открит на мястото, където е възникнал, лекарят ще го изреже, като премахне и малка част от здравата тъкан. Това ще реши проблема окончателно. Ако този момент се пропусне или в случаите, когато меланомът е по-агресивен, е необходимо да се премахнат близките лимфни възли и дори органи.

Всяка бенка изисква и хистологично изследване. Случва се човек да развие рак на вътрешните органи и онколозите да стигнат до заключението, че това вече са метастази, но не могат да открият първопричината. И едва след като разпитат пациента, разбират, че вече му е била отстранявана бенка от хирург.

Препоръчително е да се подлагате на профилактичен преглед веднъж годишно. Но, ако една, две или три бенки са подозрителни, лекарят, след като ги е изследвал с дерматоскоп, ще препоръча контролен преглед в по-кратък период, например след шест месеца.

Кожата трябва да бъде защитена от слънчевите лъчи с помощта на специални емулсии или кремове. Сега озоновият слой се унищожава по-активно и вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи от А и В спектъра (по-онкогенни) може да провокира рак на кожата.

Новините от днес и със задна дата