неделя, 13 юни 2021 г.

Ненчев: Днес учредихме Национално обединение на десницата, за да довършим това, което десницата от 1990г. не довърши

 

Тук, под дълбока конспирация през юни 1989г, се подписа декларация до ЦК на БКП и до свободните медии зад граница с искане за реабилитация на Н. Петков, за възстановяването на БЗНС "Н. Петков" и другите демократични организации, за връщане към правовия ред, за свобода и граждански права. Декларацията подписаха двадесет и двама смели мъже, тежко репресирани земеделци.

Конспирацията не беше разкрита в онзи момент. По-късно последваха арести! Моята мисия тогава беше да взема вече подписания документ и възможно най-бързо да го занеса в Пловдив, от където трябваше да го предадат до радио "Свободна Европа" и други медии зад граница. По-късно декларацията беше прочетена от Румяна Узунова в ефира на радио "Свободна Европа", отразиха я в "Дойче веле" и други медии. Този спомен разказа лидерът на БЗНС и съпредседател на Национално обединение на десницата Николай Ненчев пред събралите се край родното село на Александър Стамболийски, за да почетат паметта на големия държавник.

Днес повече от 30 години по-късно учредихме Национално обединение на десницата, за да довършим това, което десницата от1990г не довърши, заяви Ненчев. На България е нужна лустрация и декомунизация без компромис. Бившата комунистическа номенклатура и техните слуги от ДС превърнаха демокрацията в хаос от кражби, корупция и престъпност. Партиите от Национално обединение на десницата се стремим към изграждане на силна държава, която да защитава правата и интересите на всеки български гражданин. Държава, която да не прави компромис със защитата на частната собственост. Да не прави компромис със защитата на парите на данъкоплатците. Да не прави компромис с качеството на образованието на нашите деца. Твърде много компромиси бяха направени с десните ценности през изминалите години. Това доведе до слаба държава и разделено и объркано общество. Затова каузата на Национално обединение на десницата е – За България, без компромис!

Преди 32 години тук в Славовица срещнах най-духовните, морални и демократично мислещи хора в живота си! Всички бяха с тежки присъди от времето на комунизма. Прекарали десетки години в най-тежките комунистически концлагери и затвори! Бог да прости и светла да е паметта на тези, които вече не са между нас! Заради тяхната памет и заради
бъдещето на нашите деца, нямаме право на повече компромиси. За България, без компромис!/faktor.bg

Новините от днес и със задна дата