четвъртък, 6 май 2021 г.

Летният сезон е пред провал, браншът иска децата без PCR на влизане в България

 дъжд Едновременно показване строителство чадър на плажа - deforestlions.com 

При липса на договорки с външни пазари и чуждестранни туристи, летният сезон е обречен на гибел. Това заяви председателят на Съюза на собствениците на хотели в "Слънчев бряг" Елена Иванова пред БНР във връзка с решението на Русия да спре чартърните си полети до България.

По думите ѝ липсващите руски туристи не могат да бъдат лесно компенсирани с посетители от други страни, заради което решението за прекратяването на чартърните програми до края на месец май е посрещнато с тревога от туристическия бранш у нас.

"На този етап румънските туристи не са много активни за пътувания в България, тъй като карантината при връщане обратно в Румъния все още не е вдигната.", подчерта тя, като допълни, че именно това е причината много от хотелите у нас да не отворят покрай майските празници.

За поредна година туристическият сектор у нас ще разчита на български туристи, но от бранша се опасяват, че след отварянето на Гърция на 15 май голяма част от нашенците ще се насочат към южната ни съседка.

Затова и от бранша настояват в отворено писмо до премиера в оставка Бойко Борисов и президента Румен Радев децата и младежите до 18 години да влизат в страната без PCR и антигенни тестове. ш. Подобна мярка беше обещана при среща с бизнеса в навечерието на летния сезон.

Туристическите агенции настояват за облекчен режим на влизане в страната поне до края на октомври, както и за ясно разписани правила за работа на хотелите и за организираните превози. Според фирмите, които се занимават основно с входящ туризъм и оперират на руския пазар, ако страната ни спешно не се рекламира в чужбина като сигурна и безопасна дестинация, "ще бъдат анулирани и малкото останали чартърни програми до България".

От бизнеса настояват и за спешни мерки от страна на всички власти за подобряване на политическите отношения с Русия и избягване на риска страната ни да бъде обявена за вражеска държава в указ на руския президент Владимир Путин, какъвто се очаква до дни. Ако това се случи не можем да очакваме руски туристи през следващите поне 5 години, притеснявали се туристическите агенти.

Новините от днес и със задна дата