петък, 14 май 2021 г.

Драстичен скок на мигрантския натиск на границата ни с Гърция и Турция

  

Седем пъти повече опити нелегални имигранти да влязат у нас незаконно през българо-турската граница отчита МВР за първите четири месеца на година, спрямо същия период на 2020-а. От ведомството информират, че граничните полицаи не са допуснали 3978 нелегални имигранти да влязат в страната. Униформените са задържали 147 души, като 120 от тях извън зоните на граничните пунктове. Най-много били чужденците от Сирия, Афганистан и Ирак.

От началото на годината опитите на нелегалните имигранти на българо-гръцката граница достигат 12 пъти повече в сравнение с 2020-та година. Граничните полицаи не са допуснали 2213 човека, всички те се върнали обратно във вътрешността на Гърция. Задържани били 97 души/28 - на ГКПП, 69 - извън зоните на ГКПП/.

Пак за първите 4 месеца на тази година на изход на държавната граница граничните полицаи са задържали 449 граждани на трети страни, което представлява увеличение с повече от 5 пъти спрямо същия период на 2020 г.

Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница - 358. Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като повечето от тях били задържани в страната и са регистрирани.

От МВР информират, че служебният заместник-вътрешен министър Венцислав Катинов е бил на работно посещение в района на ГКПП - Капитан Андреево, където се е запознал с организацията на работата на "Гранична полиция". Той подчертал, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет.

Преди ден гръцки медии съобщиха, че нелегални мигранти от Турция използват пътища през България, за да влизат в Гърция. Това твърдели жители в пограничния район. Вестник "Елефтерос типос" публикува дори карта на новия нелегален вход в Гърция. Според публикациите мигрантите влизали от Турция на българска територия, като режели оградата, която била "символична", а българската гранична охрана "си затваряла очите". 

Трафикантите ги поемали на българска земя и ги прекарвали в Гърция по горски пътеки. Така мигрантите, на групи от 50 до 100 души, предимно мъже, влизали в Гърция през Еврос. Цитирани от медиите мигранти твърдят пред гръцките гранични власти, че през България действа международен канал за трафик на хора.

Новините от днес и със задна дата