четвъртък, 20 май 2021 г.

Документалният филм „Озарение“, посветен на поета Христо Фотев, ще има своя премиера в НДК

 Документалният филм „Озарение“, посветен на поета Христо Фотев, ще има своя премиера в НДК утре

* Бургаска изложба ще украси в София два големи юбилея - 40 години от създаването на НДК и 75 години от създаването на бургаската галерия "Петко Задгорски".

Днес, 20 май, емблематичният Национален дворец на културата ще посрещне две интересни събития, представящи културата на Бургас. Инициативата се организира съвместно от  Община Бургас, НДК  и галерия "Петко Задгорски". Домакини на събитията са Арт галерията на НДК и литературният клуб "Перото".

Премиерата на филма „Озарените” ще даде силно начало в клуб „Перото”, където ще гостуват лауреатите от Националния конкурс за поезия "Христо Фотев". Интригуващата лента, дело на режисьора  Христо Симеонов и оператора Христо Димитров – Хиндо, успява да въведе ценителите в света на Христо Фотев. „Озарение“ е вдъхновен от четири любими стихотворения на поета. В него звучи неговият глас.

Вечерта ще продължи с представянето на личното творчество на лауреатите от едноименния конкурс. Събитието е с начален час 16.30. В програмата са включени Аксиния Михайлова - носителка на отличието през 2010 г., Росен Друмев - награден през 2012 г., Йордан Ефтимов - първенец през 2014 г., Иван Сухиванов - носител на наградата през 2016 г., Александър Секулов - носител на отличието през 2018 г. и Цвета Делчева - наградена през 2020 г. Стихове на първия носител на пластиката "Златно перо" - Тома Бинчев, ще бъдат представени  от водещия Христо Симеонов. Заедно с тях авторски стихове ще представят и поетесите Милка Стоянова и Роза Боянова.

Литературната награда на името на Христо Фотев е учредена през 2008 г. от Община Бургас, Сдружението на български писатели, СБП и Министерството на културата. Връчва се през година на 25 март - рождения ден на поета Христо Фотев.

Събитията в  Арт галерия НДК и литературен клуб "Перото" ще бъдат реализирани при спазването на всички противоепидемични мерки за безопасност. 

Избрани произведения от фонда на Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" ще бъдат подредени в Арт галерията от 18 ч. на 20 май. Експозицията ще отбележи  два големи юбилея - 40 години от създаването на НДК и 75 години от създаването на бургаската галерия "Петко Задгорски". Изложбата включва 30 избрани картини на знаковите художници Атанас Яранов, Георги Баев, Георги Божилов, Генко Генков, Емил Стойчев и Иван Вукадинов. Това са творци с респектиращо по значимост художествено творчество, без което не можем да си представим българското изкуство. Впечатляващата експозиция, събрала шест от знаковите фигури от културното ни наследство на 70-те и 80-те години на XX век, ще гостува в НДК до 15 юни.

Новините от днес и със задна дата