неделя, 30 май 2021 г.

Турция с нови правила за българите, влизащи в страната

 Турция с нови правила за българите, влизащи в страната 

Турските власти отмениха PCR тестовете и карантината за ваксинирани срещу КОВИД-19 пътници, които влизат в страната през ГКПП-та на турско-българската граница, информира Нахиде Дениз за БТА.

Притежаващите ваксинационен сертификат пътници, които пристигат от България, ще може да влизат в страната през Капъкуле без да се налага да представят отрицателен PCR тест или да бъдат подлагани на карантина, информираха от валийството в граничния град Одрин.

Според информацията на турските власти няма да се изисква отрицателен PCR тест за подрастващите под 18 години, пътуващи заедно с родители, притежаващи ваксинационен сертификат.

Имунизационните сертификати ще се признават на ваксинираните с ваксините на китайската компания Синовак и на Пфайзер/Бионтех. Имунизационният сертификат ще важи само за ваксинирани с две дози ваксина, като от поставянето на втората доза трябва да са изминали 14 дни, уточниха от одринското валийство.

Митническите власти на Капъкуле информираха, че след отмяната на изискването за представяне на отрицателен PCR тестовете и карантината за Ковид-19 се наблюдава интензивен трафик през турско-българската граница.


Засилен е потокът от български граждани този уикенд, посещаващи граничния град Одрин за пазаруване.

Митническите власти очакват туристическият поток през турско-българската граница да се засили през следващите дни. От 1 юни в Турция се очаква да бъде премахнат вечерният час /21 часа/. А също така да бъдат отворени ресторантите и кафенетата, които сега извършват само кетъринг до 20 часа.

Междувременно започнаха и масовите пътувания на турските граждани, живеещи в европейските страни през ГКПП Капъкуле, които си идват за ваканцията в Турция. Представящите имунизационен сертификат влизат безпрепятствено в страната, а останалите - при представяне на отрицателен PCR тест 72 часа преди пътуване или ще бъдат подлагани на карантина.

Новините от днес и със задна дата