събота, 29 май 2021 г.

Бургазлия разби с ремонт апартамента на съседите под него

  

 Автор: BurgasNovinite.BG

Бургазлия новодомец прави ремонти в новозакупения си апартамент, но покрай обновяването на собствеността си разруши апартамента на съседите на етажа под него. Новодемецът в бл.56, вх.2/Б, ет.8 в ж.к. "Братя Миладинови" извършва ремонт за целта на който е изкъртил с около 20 сантиметра пода на апартамента си с което е причинил не само увреждане на площи предназначени за общо ползване, като тавана на съседите си, но плочките в банята и тоалетната са изпопадали, на една от стаите в апартамента под него стената е пред срутване с огромна зейнала цепнатина.

По - ясна представа за нанесените щети ще придобиете от публикуваните снимки.

 
От разрушителната сила на инструментите за  къртене е паднала тръба на място използвано за сън. Слава Богу, че само минута преди да стане инцидента бях се събудил и тъкмо си оправях леглото, забързан да избягам навън, защото шумът беше невъобзим и близо до ръката ми се срути тази тръба. Ако бях в лежащо положение, може би щях да съм с пробита глава, казва един от собствениците на разрушения апартамент.
                                              
Откриваме и дълбока цепнатина на колона до една от вратите, която всеки момент ще рухне, ако например течение затвори вратата на тази стая. Днес, още докато хората във входа спяха, шумът от къртенето беше толкова силен, казва друг от собствениците на апартамента, че имах чувството, че ако си отворя очите и мога да открия някой от къртещите паднал в моя апартамент. Това продължава вече повече от месец. Новият собственик на апартамента над нас е известен за нанесените ни щети, но ремонтът продължава, добавя той. Канехме се тази пролет да боядисваме апартамента си, но не можем да предприемем нищо, докато не престанат да ни правят тавана на решето и да ни рушат собствеността.  На три места в апартамента ни са зейнали дупки на тава, казват те, а и ние се убедихме с очите си.


 
Плочките в банята и тоалетната са изпопадали и са изпочупени. Всичко трябва да сменяме наново, ако не се срути целия таван и останем изобщо без жилище, коментира пострадалия собственик. Докато снимахме от зверското къртене отгоре виждахме как плочките се разделят и в следващия момент се изсухлиха на пода. 
 




Ние се страхуваме да ползваме банята и тоалетната, даже не смеем да ги почистим, защото всеки момент може да падне нещо върху нас, докато съседа отгоре кърти и изхвърля тонове бетон от пода си, казва един от стопаните на разбития апартамент. Днес, добавя той, отидох отново да направя поредната забележка и видях, че коридора му е толкова дълбоко издълбан, че сякаш ще прави басейн. Изкъртеното е с поне 20 сантиметра дълбочина и наистина вече се страхувам, че съседа ни и работниците му могат да ни станат неволни гости, по необичаен и неочакван за тях начин, ако къртенето продължи, а апартамента ни да бъде съсипан окончателно.

Всичко е изпоцапано и потънало в прахоляк и не смеем да почистим, а където почистим на следващия ден е същото. Всеки ден имаме земетресение, уточнява собственикът и добави, че се е обърнал за съдействие към домоуправителя, но той му казал, че не може да направи нищо, за да повлияе на нехаещия за чуждата собственост новодомец. На нашия въпрос към собствениците на пострадалия имот, какви мерки ще предприемат, за да се справят с този проблем, те категорично заявиха, че нещата със сигурност ще стигнат до съд и ще настояват да получат пълно обезщетение за нанесените щети, ако все пак тавана не се срути върху нас, ако някой не спре нарушителя на закона, отговориха те.  Първо някой трябва да спре този човек и ще сезираме всички институции. С констативните протоколи, право в съда, допълват те.

Според закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) е необходимо да се знае, че всяка реконструкция трябва да се извършва по такъв начин, че да не се накърняват интересите на съседите и собствениците са длъжни да не извършват в своя самостоятелен обект/дом или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното. Не трябва и да извършват "дейности в своя самостоятелен обект/дом или част от него, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата". А доколкото разбрахме новодомецът извършващ този разрушителен ремонт не е поискал съгласието за него на нито един от собствениците във входа, както и съгласие от пострадалите под него. А на в пъти наднорменото шумово замърсяване, на което бяхме свидетели , са жертва абсолютно всички живеещи във входа. На подобна безотговорност и гавра с нервите и собствеността на други хора, скоро не бяхме ставали свидетели. Жена от живеещите във входа, уточни, че когато къртенето започне, стените в апартамента ѝ треперят, а е съботен ден.Опитахме се да потърсим и мнението на въпросния новодомец, но вероятно от силните децибели, никой не разбра, че на вратата им някой настоятелно се опитва да говори с тях. с

Новините от днес и със задна дата