неделя, 9 май 2021 г.

Решиха за третата доза на "АстраЗенека"

 AstraZeneca ще достави 180 млн. ваксини на Европа през второто тримесечие |  Здраве | Новини от България и Света | OFFNews.bg 

"Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят втора доза от препарата (на "АстраЗенека"), с Националния ваксинационен щаб. Взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден, тоест когато приключи по кратка характеристика периода за поставянето на втора доза от аденовирусната ваксина". Това заяви в "Неделята на NOVA" директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

"Официалната препоръка нa ЕМА и на ИАЛ е да се следва кратката характеристика на ваксината нa "АстраЗенека", подчерта Кирилов. Той допълни, че през следващите седмици предстои да бъдат оповестени изследвания, които да покажат какъв е ефектът от подобно смесване на ваксини.

Производителите на ваксини провеждат и изпитвания дали ще е необходима и трета доза от ваксината, за по-голяма защита срещу COVID-19.

"Най-рано в края на годината се очаква да бъде необходимо поставянето на подобна трета доза. Все още предстои да се изясни дали тя ще е многовалентна - тоест да съдържа много разновидности на COVID-19 или да съдържа само най-актуалния към момента щам", обясни Кирилов.

"Надявам се след трайната тенденция на намаляване на новите случаи и хоспитализираните - ни предстоят по-спокойни месеци", изрази надежда шефът на ИАЛ.

По думите му недоверието на голяма част от българите по отношение на ваксинацията е преодоляно с информационната кампания. "Наблюдава се повишен интерес към ваксините, който постепенно нарасна от миналия октомври", заяви Кирилов. "Безпрецедентен е интересът към темата и това ни задължава да подходим отговорно към този процес. Трябва да продължим да убеждаваме хората в ползите от ваксинацията."

"До края на май от четирите разрешени ваксини очакваме около 2 млн. дози, а до края на юни - 2,5 млн. дози. Ваксината на "Пфайзер" ще е с най-голям брой дози. РНК ваксините ще имат най-голям дял, ако производителите изпълнят ангажиментите си", категоричен е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Новините от днес и със задна дата