неделя, 9 май 2021 г.

Пускат нов вид еднодозова ваксина срещу ковид по морето

 Пилотно: Пускат нов вид еднодозова ваксина срещу ковид по морето

Нова еднодозова ваксина срещу ковид започва да се използва от утре по морето. Това стана ясно от интервю на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов пред bTV.

„Имаме достатъчно количество ваксини, няма никакъв проблем. Има избор – както ваксината на Pfizer-BioNTech, така и ваксината на Moderna, така и ваксината на AstraZeneka. 

Единствено ваксината на Janssen няма в „Пирогов“, защото знаете, че очакваме нейното пускане буквално от утре и най-вече в сферата на туристическия бранш. Т.е. най-много ще има разпределени може би в РЗИ-Варна и РЗИ-Бургас“, обясни проф. Балтов.

В края на април главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък заяви по отношение на Janssen: “Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за Janssen и то е положително. Междувременно още седем страни взеха своето решение.

Всички мнения са по посока на това ваксината да се използва без ограничения, което е и нашето решение.“

Още тогава доц. Кунчев каза, че тази ваксина ще се насочи към туристическата индустрия преди летния сезон, „тъй като ваксината е еднодозова и може да се издаде сертификат веднага след нея и да се знае кои хора са вече защитени“.

А на въпрос как се е стигнало до решението за използване на Janssen, след като страничните ефекти са подобни на тези след AstraZeneca и са докладвани при по-млади жени, Ангел Кунчев уточни:



„Данните, които имам за България, показват, че няма принципна разлика. Да, при жените, които са отговаряли на показателите при AstraZeneca, е необходимо по-голямо внимание при прилагането, но няма ограничения в използването“.

Новините от днес и със задна дата