понеделник, 10 май 2021 г.

Реаномобил транспортира Владимир Каролев от болницата в Разлог до "Пирогов" (видео)

  

                                     Снимка: bTV

Екип реаниматори от "Пирогов" със специализирана линейка на Правителствена болница тръгна от Разлог, за да транспортира финансиста Владимир Каролев, който е в тежко състояние след инцидент със сноуборд в Пирин.

Реаномобилът тръгна от разлошката болница, след като по нареждане на премиера в оставка Бойко Борисов изпрати там здравния министър проф. Костадин Ангелов и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

Те, заедно с други лекари, прецениха, че състоянието на Каролев е стабилизирано достатъчно, за да може да бъде преместен в столицата, където да получи най-добрите грижи със специализирана техника.

Ангелов заяви пред журналисти, че травмите на икономиста са тежки и има сериозен риск за живота му. Той е с черепно-мозъчна травма, гръдна травма и фрактура на глезена, в момента е в медикаментозна кома.

"Лекарите в Разлог са направили всичко, което е трябвало да бъде направено на първо време. Оттук нататък се изисква специализирано лечение. Ще бъде приет в Неврохирургична реанимация в „Пирогов“, уточни Балтов.

Владимир Каролев изчезна вчера следобяд след спускане със сплитборд по стръмните планински улеи. В издирването му се включи целият наличен състав на Планинската спасителна служба в Банско, а издирвателната акция продължи почти 12 часа.

В неделя преди обяд той предавал на живо във Фейсбук: "Аз ще се спусна отзад през Малка Тодорка, Бъндеришко рибно и ще се опитам да се кача на Вихрен и да се пусна от Вихрен днеска, чао."

Около 14 ч. приятели му го потърсили по телефона, след като не се появил, но той е изключен. Първоначално се опитали да го открият, защото не очаквали, че се е случило нещо толкова лошо с опитния планинар и подали сигнал чак след няколко часа. Спасителите тръгват веднага, но откриват Каролев едва към 00,40 часа след полунощ. Налага се няколко часа да го носят на ръце, докато стигнат до линейка. Това отново повдигна въпроса за липсата на спасителен хеликоптер.

Каролев много рядко карал сам, но този път нарушил правилото си.

Според него е много рано е да се прогнозира как ще се развие черепно-мозъчната травма.

Новините от днес и със задна дата