вторник, 4 май 2021 г.

Храните, които ще ви върнат енергията, ако имате пролетна умора

 Храните, които ще ви върнат енергията, ако имате пролетна умора

С пролетта всичко в нас се пробужда към живот, но ние не винаги имаме сили да се отдадем на желаната активност. Често се появява пролетна умора в тялото, а душата жадува за енергични действия.

Един от начините да подкрепим тялото с енергия е чрез хранителни продукти, като е от съществено значение какви са те.

Сред храните, които носят полза за организма е фасулът, който е източник на витамин B1 (тиамин). Той помага да получаваме повече енергия от глюкозата, отразява се добре на нервната и храносмилателната система. Когато не достига, бързо се уморяваме. Този витамин съдържат още репичките, фъстъците, яйцата и др.

Задължително е да се пие много вода, защото обменът на вещества в нашия организъм протича във водна среда. Подходящи за тази цел са също супи, чайове, плодове и зеленчуци.

Орехите са едни от най-полезните ядки. Те са подходящи за менюто на всеки сезон. Ядките на ореха са богати на белтъчини и мазнини, витамини от B групата. Съдържат минерали като фосфор, манган, желязо, мед и много други полезни вещества.

Лененото семе също е подходящо за засилване на жизнените сили на организма. То освен всички други вещества, съдържа и алфа-линоленова киселина, която помага да се снизи опасността от възпаления в организма. Противовъзпалително действие имат и храни като боровинките, ананаса, целината, броколите, червеното цвекло и др.

Пиенето на зелен чай стимулира нервната система, тъй като съдържа кофеин, но съдържанието на аминокиселината теанин смекчава неговото действие. Така може да получите прилив на сили, но без раздразнителността, която понякога се провокира от кафето.

Кафявият ориз съдържа сложни въглехидрати. Човешкият организъм ги преработва от 3 до 5 часа. Затова глюкозата се освобождава постепенно и се чувства прилив на енергия.

Консумирането на черен дроб също може да донесе ползи, тъй като организмът в този случай произвежда хемоглобин, който помага за доставянето на кислород до клетките. Недостатъчното хемоглобин в кръвта води до сънливост и умора.

Полезна е и овесената каша. Храненето с нея също води до постепенно освобождане на глюкоза, като се забавя и повишаването на инсулина в кръвта. Благодарение на това чувствате бодрост и прилив на сили.

Не случайно с идването на пролетта желанието да се консумират пресни зеленчуци и плодове нараства. Организмът има нужда от вливането на нова енергия, витамини и минерали, които получаваме от тях посредством тяхното съдържание и израстването им под слънчева светлина.

Самите ние имаме нужда от това – повече разходки под слънцето, зелени пейзажи и широка усмивка.

Новините от днес и със задна дата