петък, 28 май 2021 г.

Нова профилактична програма стартира Община Бургас за Деня на детето

 Нова профилактична програма стартира Община Бургас за Деня на детето

След успешния старт на профилактичните програми за мързеливо око, затлъстяване и гръбначни изкривявания при децата, Община Бургас стартира през следващата седмица нова програма. Този път профилактиката представлява безплатен генетичен скрининг на две редки заболявания и посветена на Деня на детето – 1 юни.

Скринингът ще се проведе от 31 май до 04 юни, включително, от 15.00 до 17.30 часа в сградата на ДКЦ I на бул. „Стефан Стамболов“ № 73.

Идеята е на Бургаската педиатрична асоциация,  Община Бургас и „Диагностично-консултативен център I” /ДКЦ 1/, а двете заболявания са редки, но инвалидизиращи  – Мускулна Дистрофия  на Дюшен и Ароматна L-аминодекарбоксилазна недостатъчност.

Характерно за заболяванията е, че симптомите им се припокриват с тези на познати заболявания като някои форми на Епилепсия, Детска Церебрална Парализа, Изоставане или  промени в нервно моторното развитие на децата. Поставянето на правилната диагноза е условие за осигуряване на своевременно лечение.

Подходящи да се възползват от безплатния скрининг са деца на възраст до 18 години, с един или повече от следните симптоми:

- По-късно прохождане
- По-късно проговаряне
- Изоставане в моторното развитие
- Мускулна слабост
- Загуба на моторните умения
- Трудност при изкачване на стълби
- Трудност при бягане и катерене
- Често падане или тромавост
- Клатушкаща се походка
- Ходене на пръсти
- Болки в мускулите
- Намалена издръжливост
- Поведенчески промени

- Понижение на мускулния тонус
- Скованост на мускулите
- Неволеви мускулни съкращения / потрепвания
- Неволеви очни движения
- Обучителни трудности

Вече са осигурени безплатните генетични тестове, за извършването на които се използва суха капка кръв, а желаещите могат да се запишат в ДКЦ I още от днес, 28 май, от 15.00 до 17.30 часа на тел.: 056 810 571.

Новините от днес и със задна дата