понеделник, 10 май 2021 г.

Общопрактикуващ лекар: Борбата е ваксините да се доставят в кабинетите, а не да ходим в РЗИ

  

Ваксинационната кампания върви само и когато участват общопрактикуващите лекари. Т.нар. зелени коридори ваксинират максимум 10 хиляди души на ден в почивните дни, а в дните, в които работят и личните лекари, броят на ваксинираните достига и 30 хиляди. Това обясни в интервю за БНР д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар във Варна.

"Сякаш нещата потръгнаха - с много нерви, много разправии. Във Варна, слава Богу, без бой" - така описа картината с достъпа на общопрактикуващите лекари до ваксини д-р Христов.

Отсега нататък борбата трябва да бъде доставките да стават в кабинетите, а не лекарите да ходят "на крака в РЗИ", поясни д-р Христов в предаването "Преди всички". По думите му, това е логистичен проблем за общопрактикуващите лекари, които досега са отивали там два пъти годишно, а сега трябва да ходят два пъти седмично.

Относно електронния модул за заявяване на ваксини от личните лекари той заяви, че сложните схеми не работят. Сега джипитата във Варна подават заявки на телефон.

"Ваксини има. Проблемът е в доставките - това трябва да се промени. На мен електронна система не ми трябва при този вариант, който сме измислили във Варна", посочи лекарят.

За тази седмица д-р Христов има записани 93-ма пациенти за ваксинация. Ако не ходи до РЗИ за ваксини, би могъл да постави ваксина на повече хора.

Има проблем с издаването на сертификатите за ваксинация, посочи още д-р Николай Христов. Той заяви, че тъй като има право да иска пари за издаване на сертификат, умишлено е задал висока цена от 20 лева, за да накара хората да си търсят правата.

"Моите пациенти не искат "АстраЗенека". Аз като лекар претенции към "АстраЗенека" нямам. Медицински съображения аз нямам. За мен си е чудесна ваксина. Имаше кампания срещу нея и така се получи - просто "умря", коментира общопрактикуващият лекар, който не е привърженик на механичното смесване на ваксини.

"На този етап за мен са градски легенди", така Николай Христов определи информациите за издаване на сертификати за ваксинация на неваксинирани лица.

Новините от днес и със задна дата