сряда, 12 май 2021 г.

Осъдиха жена изтеглила 17 бона от сметката на починалия си мъж

 Жена изтегли 17 бона от сметката на починалия си мъж в Русе  

Жена изтеглила близо 17 000 лева от двете банкови карти на починал мъж, без съгласието на наследниците му.

За това деяние 55-годишната М.Й. получи условна присъда от година и четири месеца с тригодишен изпитателен срок и 500 лева глоба, съобщиха от Съдебната палата в Русе.

Жената живеела с мъжа на семейни начала над 10 години, но единствени негови наследници били двете му дъщери. Човекът починал на 19 август 2019 г. След смъртта му в продължение на седмица М. Й. извършила 24 транзакции и изтеглила близо 17 000 лева.

На 24 август 2019 г. дъщерите разбрали за смъртта на баща си и блокирали сметките му, след което сигнализирали органите на реда.

Жената била предадена на съд за деянието си. Неосъжданата М.Й. не отрекла стореното, обяснявайки постъпката си с влошените отношения между бащата и неговите деца, както и с нежеланието му те да го наследят.


Присъдата на Русенския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок. 

По закон, след съжителство във фактически, а не юридически брак повече от 10 г. преживелият има право на 1/2 от наследствения дял, който би се полагал на законен съпруг/законна съпруга, в случая на 1/6 от наследството. Друг е въпросът, че съжителката се е опитала да се разпорежда самоволно и вероятно да присвои повече от полагащото ѝ се.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата