вторник, 27 април 2021 г.

Пак напрежение в Черно море: US-кораб се насочва насам, Русия поднови военните учения

  

Руският Черноморски флот започна днес военно учение, докато кораб на бреговата охрана на САЩ се насочва към региона, предаде Ройтерс. 

Москва неотдавна разтревожи Киев и западните правителства, като струпа руски сили на границата с Украйна, макар че миналата седмица нареди на някои от тях да се оттеглят.

Украинският президент Володимир Зеленски призова армията да остане в бойна готовност, като предупреди, че руските войски може да се върнат "всеки момент", предаде Франс прес.

Руският Черноморски флот съобщи днес, че крайцерът "Москва" ще проведе учения с бойни снаряди, в които ще участват и други кораби и военни хеликоптери. Само няколко часа по-рано американските военноморски сили в Европа обявиха, че корабът "Хамилтън" на американската брегова охрана се насочва към Черно море, за да работи със съюзниците от НАТО и партньорите от региона.

Русия обвини САЩ и НАТО в подхранване на военното напрежение в Европа. Според Москва струпването на сили на границата с Украйна е било част от учения в отговор на заплашителното поведение на НАТО.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу подчерта днес, че Русия не е изтеглила силите си от украинската граница заради външния натиск. Той добави, че действията на САЩ и НАТО в Европа, "допринасят за повишаване на военната опасност".

Според Киев и Запада е прекалено рано да се оцени реалното изтегляне на руските войски, отбелязва Ройтерс.

Междувременно днес руското министерство на външните работи привика посланниците на Словакия и на трите балтийски държави - Латвия, Литва и Естония, съобщава руската агенция "Интерфакс", без да уточнява причината.

В понеделник премиерите на Словакия, Полша и Унгария обявиха подкрепа за Чехия за експулсирането на руски дипломати по повод на експлозия във военен склад през 2014 година, за която се счита, че са отговорни двама руски шпиони.

Миналия петък трите балтийски държави експулсираха четирима руски дипломати в знак на солидарност с Прага.

Новините от днес и със задна дата