неделя, 11 април 2021 г.

Ехо от "Дивангейт": Анкара се разлюти на Драги и замрази сделка за €70 млн.

  

Турция е решила да замрази сделката за закупуването на десет хеликоптера от Италия в отговор на изявленията на италианския премиер Марио Драги, който в четвъртък нарече турския президент Реджеп Тайип Ердоган "диктатор", съобщи гръцката агенция АНА-МПА, като се позовава на италианския вестник "Република".

Според публикацията става въпрос за сделка за доставката на десет хеликоптера AW169 на италианския държавен консорциум Леонардо (Leonardo), договорена през март. Стойността на сделката е близо 70 милиона евро с опция за допълнителни доставки на обща стойност от 150 милиона.

Освен това, съобщава "Република", отправени са били предупредителни послания към две други частни компании и към енергийния концерн Ансалдо (Ansaldo Energia), който има дял от 40 процента в компания, която преговаря за покупката на електроцентрала край Истанбул.

Изданието припомня, че стокообменът между Турция и Италия надхвърля 17 млрд. евро годишно.

Какво каза Драги след и по повод скандала

В четвъртък Марио Драги обвини Ердоган, че е унизил председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Тогава двамата мъже седнаха на единствените два приготвени стола, а за нея остана място на съседния диван, което предизвика размяна на обвинения между ЕС и Турция за това кой е отговорен за протоколния гаф.

По този повод италианският премиер пред журналисти заяви: "Категорично не съм съгласен с поведението на Ердоган към председателката на ЕК Фон дер Лайен. Смятам, че това поведение е неподобаващо и съм много огорчен от унижението, което Фон дер Лайен е понесла. С тези, нека си го кажем, диктатори, с които така или иначе ни се налага да взаимодействаме, трябва да сме откровени, когато изразяваме различни виждания или мнения".

Още масло в огъня

В петък турското външно министерство извика италианския посланик и поиска извинение от Италия за думите на Драги, като така наля допълнително масло в огъня, задълбочавайки разрива между ЕС и Турция точно в момент, в който двете страни се надяват на сближаване. 

Скандалът с липсващия стол на Фон дер Лайен вече придоби името "Дивангейт".

Новините от днес и със задна дата