сряда, 28 април 2021 г.

Удължиха извънредната епидемична обстановка / ВИДЕО

 istock

Правителството в оставка гласува удължаването на извънредната епидемична обстановка. Това беше съобщено на заседание на  Министерския съвет. 

„Важна точка, която приехме днес  - удължаваме срока на обявената извънредна епидемична обстановка”, обяви Бойко Борисов на заседанието, което се излъчи на живо във Facebook. 

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още месец и ще е в сила до края на май.

Той уточни, че ще бъде издадена заповед за министерството на туризма и ще бъде издадена заповед за осигуряване на допълнителни 1000 лева за медиците, които са на първа линия в битката с коронавируса.

"Постигнахме много до момента. България се вижда, че излиза успешно от третата вълна за разлика от много други европейки страни, които не успяват да постигнат този резултат, които ние постигаме, въпреки по-строгите мерки и въпреки забраната за излизане на хората от вкъщи. Това е огромен успех за нашата държава. Имаме траен спад на заболеваемостта, траен спад на смътността, тенденция за намаляване, както на хоспитализираните в неинтензивните структури, така и на хоспитализираните в интензивните структури”, заяви проф. Костадин Ангелов.



Той отчете траен спад на заболеваемостта, на смъртността, на хоспитализираните – и в неинтензивните, и в интензивните отделения.

„Ваксинационният процес върви с добри темпове. Ваксинираме от 15 000 до 20 000 души на ден. Отваряме „зелените коридори” в петък. Ситуацията е изключително добре координирана”, каза още Ангелов.

Той заяви, че по-късно през деня ще бъде издадена и заповедта, която ще регламентира трите начина за влизане в страната

Припомняме, че преди дни здравните власти обявиха, че в страната ще може да се влиза с отрицателен тест за коронавирус, с ваксинационен сертификат или документ за преболедуван COVID-19, не повече от 6 месеца от датата на влизане в страната.

Новините от днес и със задна дата