сряда, 28 април 2021 г.

Бум в търсенето на имоти в Бургас

  

По-голямо търсене, отколкото предлагане се наблюдава на пазара на недвижимите имоти в Бургас. Въпреки кризата заради коронавируса, се оказва, че миналата година е била една от най-добрите за инвестиции, посочват от бранш.

Причината е, че тогава цените са се запазили близки до тези през 2019 г. Банките също са предложили добър процент за кредитиране. Подобна тенденция се наблюдава и сега. Търсенето на имоти е нараснало с около 35%, цените на имотите обаче се вдигат.
 
Според брокера Рая Велчева в момента хората предпочитат да закупят ремонтирани апартаменти. „Цената определено се промени. Може би ще отчетем в края на годината един ръст от над 15%. Винаги, когато се окаже, че има по-голямо търсене, се оказва, че предлагането намалява.


В момента във всички агенции, почти всеки един брокер средно разполага с по 10-12 купувачи, на които не може да намери подходящ имот“, допълни тя пред БНР.

В момента се търсят и имоти, които се продават на зелено. Освен в центъра на Бургас, купувачите имат и интерес към района на комплекс „Меден рудник“. „В последните години инфраструктурата и начинът, по който изглежда вече кварталът е много различен. Може би „Меден рудник“ е един от най-предпочитаните квартали за младите семейства.

Също така, хората, които дълги години са живеели в Центъра, започнаха да излизат от там, позиционират се в кв. „Сарафово“. Много голям интерес имаме за парцели и за къщи в района на град Бургас, в радиус от повече от 30 км.“, обясни Рая Велчева.


От бранша коментират, че в момента лихвите на банките са много добри и 60% от купувачите предпочитат да закупят чрез кредит бъдещите си имоти.

Новините от днес и със задна дата