вторник, 6 април 2021 г.

Христо Иванов: Най-вероятно вървим към нови избори

  

"Демократична България" влиза в 45-я парламент с намерението да прокара конкретни реформи, а не за да участва в правителство на всяка цена - особено ако офертата идва от ГЕРБ или БСП. От ДБ са готови да платят за позицията си и с явяване на нови избори.

Това стана ясно от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов в предаването "Лице в лице" на bTV.

Той подчерта, че пред него и съмишлениците му е предизвикателство да преодолеят "тежката сянка на "трика", който се случи през 2014 г. (твърденията на Реформаторския блок, че няма да се коалира с ГЕРБ - б.р.), предстои ни да покажем, че този път няма да има трикове, че това, което сме говорили, ще го изпълним".

"Ние няма да подкрепим никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Когато това се случи се надявам, че всички останали формации, които се явиха с това обещание на изборите, ще си задържат думата. Страната ще се освободи от едно бреме", коментира Иванов. Той добави, че ДБ има "много ясно записано в коалиционното споразумение, че не можем да подкрепим управление с мандат на БСП".

Иванов призна, че е "силно скептичен", че вариант, предложен от "Има такъв народ", ще се случи и "най-вероятно" вървим към нов парламентарен вот.

"Може да се окаже, че този парламент може да въплъти в себе си решимостта на хората да има мнозинство, което да гласува против Борисов (...) Ние се готвим в този парламент да се свърши работа, за да отидем на честни и свободни от Борисов избори", отбеляза Иванов.

Той изрази очакване 45-ото Народно събрание да направи реформи в МВР и службите, в "репресивния режим" през КПКОНПИ и спецсъда и обществените медии, като всичко това трябва да стане през законови промени.

От "Демократична България" нямат проблем и с това да останат в опозиция. Според Христо Иванов зад партията вече има "нова коалиция на средната класа активни хора у нас и в чужбина", обединени около свобода, законност и модернизация.

Новините от днес и със задна дата