четвъртък, 11 март 2021 г.

Има починал след ваксиниране срещу COVID-19 у нас, но няма доказателства, че това е причината

  

"В България преди повече от месец, няколко дни след поставяне на ваксина срещу COVID-19, имаме фатален изход, но нямаме доказателства, че причината е във ваксината", обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той беше категоричен, че това не е причина за спиране на ваксинацията.

"Аз няма да се изправя пред вас и да ви кажа: това се случи и ние, водейки се от паниката и страха, ще вземем такова решение, не, ние ще вземем решение само на база науката и разума. Това, което се разпространява, не ни помага, обезсърчава хората и намалява желанието им да се ваксинират, а няма опасност за здравето на хората", подчерта Ангелов.

Министърът уточни, че ваксината не е била на "Астра Зенека", предвид случай на починал в Австрия, който се проверява и за който също няма данни да е свързан с имунизацията. Вчера Европейската агенция за лекарства беше категорична, че не препоръчва на държавите да блокират тази партида, защото няма доказателства за причинно-следствена връзка. Днес Ангелов също заяви, че няма проблем с качеството на продукта.

"Това, че някоя държава е спряла партидата, символизира загриженост, но не и медицина. Защото няма ясно и точно заключение, че тази партида е причината за тази нежелана лекарствена реакция, свързана с фатален изход", изтъкна той.

Запитан дали премиерът го спира да налага много строги мерки, министърът каза, че такова твърдение е лъжа.

"Няма правилно и неправилно решение, реагираме в движение, каза той в отговор на въпрос колко време има до пълен локдаун в страната. Не се страхуваме от мерките и от прилагането им и ако се наложи, ще го направим, нямаме колебания в тази посока", каза още той.

За неспазването на сегашните мерки министърът напомни да се изпращат сигнали, които ще бъдат проверявани. За въвеждане на мерки на национално той посочи, че те трябва да бъдат в подходящото време, когато обществото е готово да повярва в тях и да ги спазва.

"В Плевен днес ще има протест заради мерките, въведени от вчера. При този протест, събирайки се много хора на едно място, какво ще се случи, ефект ли ще получим или дефект?", попита той.

"Никой не твърди и не абсолютизира, че при прилагане на определени мерки, ще изчезне епидемията", каза пък главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той даде пример с мерките, въведени в Сърбия и Гърция, че въпреки това броят на новозаразените се повишава.

"Толкова е сложен епидемичният процес, че всичко влияе - мерки, собствено поведение, външна температура и др. Прогнозите на математиците няма да излязат верни, процесът е толкова многофакторен, че не може да бъде описан по математически начин", категоричен бе Кунчев.

Новините от днес и със задна дата