сряда, 24 март 2021 г.

Наш експерт обясни защо горивата поскъпват

Наш експерт обясни защо горивата поскъпват

Цената на масовото гориво на бензина от А95 от началото година се е покачила малко под 13%, а дизеловото гориво с 13.63%. Причините са изцяло външни и няма нито една причина, която да е свързана с българския пазар. Това каза изп. директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев за БНТ.

По думите му, цената на горивото се различава със стотинка или две за големите вериги, а с 5-6 стотинки за другите вериги. Статистиката на специализирания сайт fuelo.net сочи 11-12 стотинки поскъпване на литър бензин А95 и литър дизел в рамките на 22 февруари - 23 март.

Горивата не се определят от държавната намеса. България в сравнение с другите държави-членки на ЕС е най-ниска цена на дизеловото гориво, на бензина, както с данъци и такси, така и нетна цена. България е на дъното на таблицата, като се конкурираме с няколко държави за по-ниски цени.

„В петролния пазар няма никакво основание да се картелират фирмите и никой не може да си позволи да прави каквито и да било уговорки с конкурентите си. Няма икономическа основа, законът го забранява, повечето от фирмите са международно признати и на малкия български пазар не биха рискували имиджа си да правят картели“, подчерта Андрей Делчев.

За покачването на цените на горивото, Делчев обясни, че в началото на март ОПЕК задържал ограниченията върху квотите за производство, с което наложил дефицит на пазара. Пазарът веднага реагирал с няколко процента нагоре. Освен това в началото на февруари все още пазарите очаквали, че след втората вълна на коронавируса щяло да има съживяване.

Другата причина за покачване на горивото е, че финансовите пазари са изключително ликвидни и банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите и да получават печалба за парите си, поясни той.

Делчев изтъкна, че някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол – 62-63 долара за барел, някои предвиждат да стигне 70-80 долара. Неговата прогноза е, че цената по-скоро ще се задържи или леко ще падне надолу. Цените по-скоро твърде са колебливи, пазарът е много несигурен и цените вървят надолу, посочи Делчев.

По думите му цените са доста различни на българския пазар, но логиката е когато търговците на едро вдигнат цените си, търговците на дребно реагират по абсолютно същия начин. „Нормално е с надценките, които слагат върху цените, нормално е дребните търговци да следват логиката на производителя“, категоричен беше Делчев.

Новините от днес и със задна дата