вторник, 2 март 2021 г.

Дължим ли такса за поставяне на ваксина

 БТА 

Няма такса за поставяне на ваксина. Това увери категорично пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. 

Тя съветва пациентите ако им бива искана подобна неправомерна допълнителна такса да се обръщат към териториалната структура на НЗОК или към изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Тя обясни още, че може втората доза да бъде поставена на различни място от първото, но след предварително обаждане, за да бъде разчетено съответното количество ваксина. 

„Ваксините, които са поръчани и които ще влязат в нашата страна, са достатъчни да покрият нуждите на всички, които желаят да се ваксинират“, коментира още зам.-министърът.

Тя обясни още, че директорите на РЗИ-тата създават необходимата организация, така че да има възможност да бъдат обхванати както лицата, включени в съответните фази за ваксинация, така и тези извън тях, когато има налични количества.

 
Според нея тепърва ще се увеличава делът на ваксините за общопрактикуващите лекари. Предстои до края на седмицата ще бъде представена електронната система за заявяване на желание за ваксинация и запазване на час.

Новините от днес и със задна дата