петък, 26 март 2021 г.

Обвиняемите в шпионаж се уговаряли в ареста как да манипулират разследването

  

                                           Снимка: БТА

Софийският военно-апелативен съд решава днес дали четирама от шестимата обвинени за шпионаж в полза на Русия да останат в ареста.

Преди седмица шестима души бяха задържани за шпиониране в полза на Русия. Един направи самопризнания и беше пуснат под парична гаранция. Останалите петима военният съд остави за постоянно в ареста, сега част от тях искат промяна на мярката в по-лека. Днес се гледат молбите за промяна на мерките за неотклонение на четирима от обвиняемите.

Четири тома нови доказателства внесе военната прокуратура във Военно-апелативния съд по разследването срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия. Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели, предаде БНТ.

От тях става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи.

Т.нар. "резидент" и сочен за ръководител на групата бивш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), когато той е бил на обучение там. 66-годишната Галина Илиева е обучаване в съветските разузнавателни служби. Сестрата на Галина Илиева е била личната секретарка на Рем Вяхирев.

От новите доказателства става ясно, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров редовно е преснимвал доклади на ДАНС и НРС, които са били предвидени сама за президента, премиера и председателя на парламента.

Днешното съдебно заседание започна с мярката за неотклонение на обвинения в шпионаж полк. Петър Петров, заместник-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната.

Според обвинението полковник Петър Петров е снимал от компютъра си документи, свързани с бази на НАТО у нас и вероятно данни за покупката на изтребителите F-16.

Новините от днес и със задна дата